IASC – International Action Shooting Confederation

Akciono streljaštvo predstavlja novi europski oblik streljaštva kojeg odlikuju elementi postojećih streljačkih disciplina kao npr. IPSC (praktično streljaštvo) i IDPA (obrambeno streljaštvo), uz određene modifikacije i nadopune. Kombinacija elemenata više streljačkih disciplina spojenih u akciono streljaštvo predstavlja nove izazove svim strijelcima – kako početnicima, tako i majstorima navedenih streljačkih disciplina. Svi klubovi i njihovi strijelci za pristup akcionom streljaštvu nemaju nikakvih individualnih ili kolektivnih članarina. U organizaciji samih natjecanja naš moto je vratiti većinu strijelčevog ulaganja u kotizaciji natrag strijelcu i to kroz nagrade, dobru hranu i piće u neograničenim količinama i sportski užitak tijekom i nakon natjecanja. Svi napori i rad kod našeg druženja temelje se na dragovoljnom radu svih ljudi dobre volje. Svi su dobrodošli u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori te Švicarskoj. Jedini zahtjev prema strijelcima je da STROGO POŠTUJU SIGURNOSNA PRAVILA PONAŠANJA I RUKOVANJA VATRENIM ORUŽJEM.

U IASC-u postoje slijedeće divizije:

STOCK DIVISION (SD) – standardni tvornički proizvedeni pištolji

LIMITED DIVISION (LD) – pištolji kalibra 9mm/.40 u single action modu (ČZ double action sistema može se koristiti i u prethodnoj diviziji ako se puca u double action modu, tj. s metkom u cijevi i spuštenim čekićem, kao i u ovoj diviziji ako se u holster spremi s napetim čekićem i zakočen, kao i oni modeli ČZ koji su tvornički u single action modu)

45 DIVISION (45D) – pištolji 1911 tipa i single stack spremnika u kalibru .45 ACP, ali u igri su i ostali pištolji u kalibru .45 ACP kao Glock 21, Para ordnance P 14-45 i slični.

PORTED – C DIVISION (P-CD) – pištolji s kompenzatorima i pištolji s tvornički kompenziranim trzajem

REVOLVER DIVISION (RD), MOON REVOLVER DIVISION (MRD) – revolveri i revolveri s pištoljskim kalibrima koji se pune klipovima MOON

SHOTGUN DIVISION (SG) – sačmarice repetirke slide(pump) action tipa

SEMI AUTO SHOTGUN DIVISION (SSG) – poluautomatske sačmarice

SHADOW DIVISION (SWD) – kategorija za popularne back-up pištolje i revolvere

SEMIAUTOMATIC RIFLE IN PISTOL CALIBER (MINI ) – poluautomatske puške u pištoljskom kalibru

SEMIAUTOMATIC RIFLE STANDARD (mehanički nišani)-OPEN (SAR-OPEN) – poluautomatske puške s kompenzatorima i optičkim i optoelektroničkim nišanima (kako ima sve više poluautomatskih pušaka u vojničkim kalibrima kao .223 i 7,62×39 i one ulaze u ovu kategoriju)

Također postoje i subdivizije, tj. podkategorije:

– JUNIOR

– LADY

– SENIOR (AGE 50 UP)

– VETERAN (AGE 65 UP)

– PRESS

– GUN INDUSTRY

– LAW ENFORCEMENT

– MILITARY

– INTERNATIONAL

– SINGLE STACK

Kako bi se strijelci natjecali sa sebi ravnima, podijeljeni su u pet skupina, ovisno o postotku i rezultatima koje postižu na natjecanjima, pa imamo:

GRANDMASTER 90 – 100% GMA

MASTER 70 – 89.9% MA

EXPERT 55 – 69.9% EX

ACCURATE SHOOTER 40 – 54.9% AS

BEGINNER under 40 percent BE

NOT QUALIFIED NQ