IPSC i IDPA Osnove

Na međunarodnoj sceni djeluju dvije međunarodne organizacije praktičnog streljaštva. Prva i starija jest IPSC ( International Practical Shooting Confederation ) dok je druga i mlađa IDPA ( International Defensive Pistol Association ).
Pojava IDPA kao nove organizacije utjecala je na mnoge strijelce te unijela dodatnu zabunu.
Naime, pošto se pravila razlikuju većina strijelaca još uvijek ne zna da su sudačke zapovijedi te sigurnosna pravila gotovo ista kao i u IPSC organizaciji. Slijedom toga treba imati na umu da svaki kvalificirani IPSC strijelac može nastupiti i na IDPA natjecanju bez obveze prethodno polaganja i IDPA sigurnosnog ispita.

RANGE COMMANDS
( sudačke zapovijedi )

NAPOMENA: Na strelištu ili prije početka natjecanja, oružje uvijek mora biti pravilno pohranjeno ( u sportskoj torbi, posebnoj navlaci za oružje i sl. ). Oružje se vadi jedino u za to predviđenom prostoru tzv. SAFETY AREA ( sigurno područje ). Na ovom mjestu strijelac se oprema s oružjem, isprobava oružje na prazno, čisti ga ili radi potrebe popravka rastavlja te sastavlja.
VAŽNO: U SAFETY AREA strijelac NE SMIJE niti u jednom trenutku vaditi streljivo. To znači da pun spremnik, kutija s streljivom, torba s streljivom ili sam metak niti u jednom trenutku ne smiju biti postavljeni na stol, klupu ili policu na kojoj se rukuje s oružjem. Ovo je jedna od najtežih povreda sigurnosnih pravila i sudac odnosno ovlašteno osoblje će vas sigurno diskvalificirati s daljnjeg natjecanja ili udaljiti s strelišta ako se radi o treningu. Ako kojim slučajem sudac nije u blizini budite uvjereni da će vas drugi strijelci sigurno prijaviti.
Streljivo se NIKADA NE smije vaditi iz torbe niti se spremnik ako u njemu ima makar jedan metak smije postaviti na stol u SAFETY AREA.
Na ovaj se način želi spriječiti neželjeno opaljenje te mogućnost ozljeđivanja ili smrti!

Pri dolasku na startnu poziciju strijelac zauzima položaj ovisno o stageu te potom slijedi:

LOAD AND MAKE READY !
( napuni i pripremi )

Pištolj odnosno revolver strijelac puni tj. umeće spremnik u pištolj ili speedloader u bubanj revolvera. Ako se radi o pištolju ubacuje metak u cijev.
Oružje se stavlja u pripravno stanje prema pravilniku IPSC-a ili IDPA za određeno oružje i prema opisu pojedinog stagea.

ARE YOU READY ?
( jesi li spreman )

Range officer (sudac na stageu ) ovom zapovijedi pita strijelca je li spreman.
Ako odgovori potvrdno ( YES, DA, klimanjem glavom ili jednostavno šutnjom ), slijedi daljnja zapovijed. Najbolje je, ako strijelac nije spreman, glasno reći NE, NISAM ili NO i sl., odnosno ne zauzeti propisani položaj na stageu.
VAŽNO: Ako strijelac šuti sudac će to protumačiti kao da je spreman!!

STAND BY
( pripravan )

Na ovu se zapovijed pokreće timer i strijelac u idućih nekoliko sekundi ( od 1 – 4 sec. ) može očekivati zvučni signal za start.

Nakon pucanja odnosno završenog stagea, slijedi zapovijed:

IF YOU ARE FINISHED, UNLOAD, SHOW CLEAR !
( ako si završio, isprazni oružje, pokaži prazno )

Na ovu zapovijed strijelac čini slijedeće:

PIŠTOLJ:
– strijelac drži kažiprst ruke kojom puca iz oružja vidljivo odmakut od okidača i branika okidača
– vadi spremnik iz pištolja i povlači zatvarač u stražnji položaj. Povlačenjem zatvarača strijelac vadi eventualno zaostali metak iz cijevi oružja
– pokazuje prazno oružje Range Officeru tako da se isti i vizualno može uvjeriti da je oružje prazno odnosno da se metak ne nalazi u cijevi.

REVOLVER:
– strijelac drži kažiprst ruke kojom puca iz oružja vidljivo odmaknut od okidača i branika okidača
– izbacuje bubanj revolvera u stranu i prazni komore bubnja
– pokazuje prazno oružje Range Officeru tako da se isti i vizualno može uvjeriti da je oružje prazno odnosno da se metak ne nalazi u nekoj komori bubnja

NAPOMENA:
ORUŽJE NIKAD NE OKRETATI PREMA PUBLICI ILI RANGE OFFICERU !!!

GUN CLEAR, HAMMER DOWN, HOLSTER
( oružje prazno, kokot dolje, holster tj. futrola )

Ova zapovijed slijedi pošto se Range Officer uvjerio da je oružje prazno.
Na ovu zapovijed strijelci s pištoljem vraćaju zatvarač u prednji položaj, okidaju oružje na prazno te stavljaju pištolj u holster dok strijelci s revolverom vraćaju bubanj u tijelo revolvera, okidaju na prazno i stavljaju oružje u holster.
NAPOMENA: NE STAVLJATI SPREMNIK U PIŠTOLJ !!!
Range Officer će Vas sigurno diskvalificirati zbog spremnika u oružju nakon napuštanja stagea ili ako imate spremnik u pištolju van strelišta!

RANGE IS CLEAR
( strelište sigurno, slobodan pristup metama )

Pucanje je završeno, a Range Officeri mogu pristupiti ocjenjivanju meta

U bilo kojem trenutku pucanja Range Officer može izdati slijedeću zapovijed:

STOP ili FREEZE. Na tu zapovijed strijelac mora odmah prekinuti s pucanjem, pažljivo postupiti po slijedećim zapovijedima suca te nakon što vrati oružje u holster, stati mirno u mjestu s prekriženim rukama na grudima.

STANJE ORUŽJA

Ovo je vrlo važno budući opisuje stanje u kojem se oružje nalazi. Svaki strijelac mora znati ova stanja na engleskom jeziku pošto na natjecanjima suci jednostavno prilikom opisa pojedinog stagea kažu pojam opisnog stanja oružja. U slučaju ne poznavanja definicija može doći do zabuna te samim time i ugrožavanja sigurnosti sudačkog osoblja i ostalih strijelaca te gledatelja.

Condition 0 : Metak je u cijevi oružja, kokot je napet, a kočnica nije aktivirana tj. oružje nije zakočeno.

Condition 1 : Ovo je stanje oružja u literaturi i praksi još poznato i kao «cocked and locked» stanje. Metak je u cijevi, kokot je zapet, a kočnica je aktivirana tj. oružje je zakočeno. Najčešće startno stanje na natjecanjima u praktičnom streljaštvu.

Condition 2 : Metak je u cijevi, a kokot nije napet tj. nalazi se u tzv. donjem položaju.

Condition 3 : Metak nije u cijevi oružja, kokot nije napet, a spremnik se nalazi u oružju.

Condition 4 : Metak nije u cijevi oružja, kokot nije napet, a spremnik je van oružja tj. nije u rukohvatu oružja.

U disciplinama praktičnog streljaštva učestalo je nadopunjavanje pištolja te su promjene spremnika tijekom pucanja uobičajene.
No, načini promjene spremnika razlikuju se u zavisnosti od natjecanja odnosno puca li se prema pravilima IPSC-a ili IDPAcIPSC način:

SPEED RELOAD:
Za ovaj način promjene spremnika slobodno se može reći da je i jedini način koji IPSC strijelci rabe te je on ujedno i najbrži način na koji se spremnici mijenjaju te strijelac gubi najmanje vremena. Kod «speed reloada» strijelac tijekom stagea sam odlučuje kada će izvršiti promjenu spremnika te on dakako zavisi i od odabrane taktike. Najbolje je izabrati mjesto tzv. «praznog hoda» odnosno izvršiti promjenu spremnika na dijelu stagea koji se ionako mora prijeći bez pucanja. Obično se radi o 3 do 4 m stagea između dvije pucačke dionice. Kako se na tome dijelu ništa ne zbiva logično je da to strijelci iskorištavaju te tada vrše nadopunu oružja.
POSTUPAK: Nakon ispucanih nekoliko metaka strijelac izbacuje stari spremnik iz pištolja ( nažalost revolver je tu limitiran ) s preostalim streljivom, puštajući ga da slobodno padne na pod, te puni pištolj s novim potpuno punim spremnikom. Ovdje treba biti oprezan te uvijek vidljivo držati prst izvan okidača i branika okidača pošto se u pištolju tijekom prepunjavanja nalazi metak u cijevi. Nakon umetanja novog spremnika u oružje, strijelac može nastaviti pucati u mete.

IDPA način :

U disciplinama prema pravilima IDPA postoje dva osnovna načina prepunjavanja oružja odnosno mijenjanja spremnika : emergency ili tzv. slide lock reload i tactical/tactical with retention. U IDPA nije dozvoljen IPSC način mijenjanja spremnika tj. SPEED RELOAD te se penalizira svako ispuštanje punog spremnika na pod. Pod punim spremnikom se smatra i spremnik s samo jednim metkom.
Strijelac na pod smije ispustiti jedino u potpunosti prazan spremnik.
U IDPA je dopušteno puniti spremnike s maksimalno 10 odnosno 8 metaka u zavisnosti od kategorije u kojoj se strijelac natječe.
Tijekom mijenjanja spremnika u IDPA ( za razliku od IPSC-a ) strijelac je OBVEZAN uvijek pravilno zauzeti zaklon.

EMERGENCY RELOAD :
Nakon što strijelac u potpunosti ispuca odnosno isprazni spremnik, na pištolju navlaka ostaje u stražnjem položaju, strijelac zauzima zaklon, ispušta prazan spremnik na pod i puni oružje punim, novim spremnikom.

TACTICAL RELOAD :
Strijelac u bilo kojem trenutku ( ako sudac u opisu stagea nije rekao drugačije ) može promijeniti spremnik «tactical» načinom. Ovaj je način dosta rijedak na IDPA natjecanjima.
Strijelac nakon nekoliko ispucanih metaka, zauzima zaklon, vadi iz držača za pojasom novi puni spremnik, drži ga u ruci te tada vadi stari spremnik iz oružja, umeće u oružje novi, puni spremnik te nakon što je oružje napunjeno stavlja stari spremnik u džep hlača, jakne ili na držač za pojasom. Ovdje treba biti oprezan te uvijek vidljivo držati prst izvan okidača i branika okidača pošto se u pištolju tijekom prepunjavanja nalazi metak u cijevi.

TACTILAL RELOAD WITH RETENTION :
Uz «emergency reload» ovaj je način najčešći na IDPA natjecanjima.
Strijelac nakon nekoliko ispucanih metaka, zauzima zaklon, vadi stari spremnik iz pištolja te ga stavlja u džep hlača, jakne ili u držač za pojasom. Tada iz držača za pojasom vadi novi spremnik i umeće ga u oružje. Ovdje treba biti oprezan te uvijek vidljivo držati prst izvan okidača i branika okidača pošto se u pištolju tijekom prepunjavanja nalazi metak u cijevi.

SITNI TRIKOVI:

ZAPAMTITE:

Nadopunjavanje oružja, ako se radi o IDPA načinu pucanja puno je brže načinom «tactical with retention» nego «tactical». No, tu treba biti oprezan jer mnogi dizajneri stagea odnosno streljačkih programa strogo zabranjuju «tactical with retention». Također mnogi strijelci zapamte samo riječ «tactical» te ne obraćaju pažnju na opis stagea što nakon pucanja obično rezultira dodatnim kažnjavanjem jer strijelci misli da čine ispravno a u stvari čine «tactical with retention», a ne pravi «tactical».

Za razliku od IPSC-a, IDPA treba pucati malo sporije ( NE PRESPORO ) jer svaki pogodak izvan zone A se kažnjava s 0.5 sec dodatka na ukupno vrijeme pucanja.
Također IDPA prisiljava strijelca da više razmišlja o taktici i pravilnom zauzimanju zaklona što kod IPSC-a nije praksa. U IDPA ako minimalno 50 % strijelčeva tijela nije zaklonjeno sudac će ga kazniti s proceduralnom pogreškom što znači dodatak od 3 sec na ukupno vrijeme.

U IDPA kada sudac kaže da oružje mora biti u potpunosti, skroz napunjeno, to znači da se u pištolj umeće puni spremnik ( u zavisnosti od kategorije 10 ili 8 ) plus jedan metak u cijev. To znači da ako pucati u STOCK kategoriji morate napuniti pištolj s 10 metaka plus jedan u cijev. U slučaju da napunite oružje s samo 10 metaka sudac vas može kazniti.

Želimo Vam puno sreće i uspjeha te uživanja na Vašem prvom IPSC ILI IDPA natjecanju.

Klub za praktično streljaštvo DELTA

Predsjednik

Dubravko Gvozdanović