H U V O - Hrvatska udruga vlasnika oružja

Neobavezna rasprava bez svađa.
Post Reply
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

H U V O - Hrvatska udruga vlasnika oružja

Post by EdgarFranjul »

Dragi prijatelji,

Hvala Vam na interesu koji ste pokazali povodom osnivanja Hrvatske udruge vlasnika oružja, istinski ćemo se truditi opravdati dato povjerenje.

Zašto?
Kroz ostvarenje ciljeva, Udruga želi doprinijeti stvaranju snažne, inkluzivne i održive zajednice u kojoj svaki pojedinac ima priliku ostvariti svoja zakonska prava i potencijal u sportu.

Ciljevi:

• Unapređivanje, razvoj i promocija streljačkog sporta među građanima, osobito mladeži, razvijanje i promicanje suradnje članova, promicanje odgojnih zadaća u sportu u duhu fair–play–a, razumijevanja, sprječavanja svih oblika nasilja u sportu, pogotovo prema djeci i mladima, tolerancije i odgovornosti kroz bavljenje streljačkim sportom.
• Zalaganje za članove Udruge pred tijelima policijskih uprava i postaja po pitanju ostvarivanja jednakih prava bez obzira na sjedište PU (zbog situacija gdje svaka policijska postaja ili policijska uprava provodi zakone i pravilnike različito od uprave do uprave i od postaje do postaje).
• Uz već ostvarenu komunikaciju s MUP-om, radit ćemo na daljnjoj suradnji vezanoj za sadašnje i buduće probleme Zakona o nabavi i posjedovanja oružja građana.
• Edukacija o sigurnom rukovanju oružja (ispravak pogrešaka slabe edukacija kroz već postojeći sustav obuke).
• Organiziranje tečajeva o punjenju streljiva za vlastite potrebe diljem Republike Hrvatske
• Sudjelovanje u unapređivanju stručnog rada, školovanja i usavršavanja streljačkih instruktora i trenera.
• Organizacija streljačkih natjecanja u streljaštvu.
• Zastupanje stajališta vlasnika oružja u medijima (da utječemo na medije kako bi branili stajalište legalno registriranog oružja od ilegalnog).
Misija:
• Aktivno bavljenje sportom – sportskim streljaštvom, sudjelovanje i organiziranje natjecanja, sportska priprema i sportska poduka.
• Upoznavanje članova sa suvremenim dostignućima streljačke nauke i prakse te širenje opće športske, streljačke, lovne kulture među svojim članovima i građanima.

https://huvo.hr/
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Re: H U V O - Hrvatska udruga vlasnika oružja

Post by EdgarFranjul »

EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

hjurko
Spectator

Post by hjurko »

ključne promjene morale bi se provesti u Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana (ZNPOG), ali i u Zakonu o lovstvu:

1. Izmjena članka 5. (ZNPOG) - Definicije oružja
Trenutno članak dijeli oružje na "lovačko" i "sportsko".
Trebalo bi uvesti pojam "Oružje za civilnu uporabu" koje objedinjuje obje kategorije. Članak bi trebao definirati da namjena ne proizlazi iz tehničkih karakteristika oružja, već iz dokumentacije (dozvola) koju vlasnik posjeduje.

2. Izmjena članka 27. i 28. (ZNPOG) - Oružni list
Ovi članci propisuju da se oružni list izdaje za držanje (sport) ili držanje i nošenje (lov).
Prijedlog izmjene: Uvesti jedinstveni oružni list koji bi imao polja za upis više temelja posjedovanja. Primjerice: Namjena: [X] Sport, [X] Lov.

Dopuna: "Vlasnik koji ispunjava uvjete i za sportaša i za lovca, pravo na nošenje ostvaruje isključivo u lovištu, dok u svim ostalim situacijama oružje smije samo prenositi."

3. Izmjena članka 34. (ZNPOG) - Prenošenje i nošenje
Dodatak u stavak: "Građanin koji posjeduje oružje u svrhu sporta, a posjeduje važeću lovačku iskaznicu i odobrenje za lov, smije takvo oružje nositi u lovištu u svrhu lova sukladno propisima o lovstvu."

4. Izmjena Zakona o lovstvu (Članak 64.)
Zakon o lovstvu trenutno propisuje da se loviti smije samo "lovačkim oružjem".
Promjena: Izraz "lovačko oružje" zamijeniti izrazom "odgovarajuće vatreno oružje" koje udovoljava balističkim normama za određenu divljač, bez obzira na to pod kojom je primarnom namjenom upisano u oružni list.

Zašto bi to bilo logično?
Prijedlog je vrlo sličan slovenskom modelu. Kod njih strijelac/lovac ima oružni list u obliku knjižice. Ako imaš markicu saveza i markicu lovačkog udruženja, isto oružje koristiš za oboje.

Slovenci to rješavaju znatno praktičnije kroz svoj Zakon o orožju, a ključ je u tome što su razdvojili posjedovanje samog predmeta (oružja) od prava na njegovu uporabu:
1. Oružni list kao "knjižica" (Oružna listina)
U Sloveniji oružni list nije samo kartica, već dokument koji ima prostor za upisivanje različitih statusa. Kada kupiš npr. Winchester bolt action, on je upisan u tvoj list.
Ako doneseš potvrdu da si lovac, upišu ti pravo na lov.  [X]
Ako doneseš potvrdu da si sportaš, upišu ti pravo na sport.   [X]
Ista puška može imati oba statusa istovremeno u istom dokumentu.

2. Razdvajanje prava na "Nošenje" i "Prenošenje"
Slovenci su to definirali kristalno jasno:
Prenošenje (Prenos): Oružje je u koferu, prazno. To smiješ raditi uvijek ako si sportaš na putu do streljane ili lovac na putu do lovišta.
Nošenje (Nošenje): Oružje je izvan kofera (može biti i napunjeno). To smiješ raditi isključivo u lovištu (ako si lovac) ili na pucačkom mjestu na streljani (ako si sportaš).

3. Kako rješavaju prekršaje (ono čega se naš MUP boji)?
Slovenci imaju integriranu digitalnu bazu. Ako npr. lovac napravi prekršaj u lovu i inspekcija mu oduzme lovačku iskaznicu:
Policija mu ne mora nužno oduzeti pušku. Oni mu u sustavu i u dokumentu ponište status "lovca".
On tu pušku i dalje posjeduje kao "sportaš", ali je više ne smije izvaditi iz kofera u šumi. Ako ga uhvate u šumi, on je u tom trenu u posjedu oružja bez važeće lovačke dozvole – sustav ga odmah vidi kao prekršitelja, bez obzira na to što je on vlasnik puške.

4. Zašto je to bolje?
Zato što priznaju realnost: oružje je oružje. Winchester precizno gađa metu ili vepra bez obzira na to piše li u papiru "lov" ili "sport". Slovenski model štedi novac građanima (nema dvostrukih dozvola za istu stvar niti građanin mora kupovati dvije iste puške jednu za lov a drugu istu takvu za streljaštvo) i smanjuje administraciju državi.

Naš MUP i dalje koristi sustav "jedna dozvola = jedna namjena" jer im je tako lakše provoditi nadzor kroz bazu podataka koja je zastarjela i ne komunicira lako s lovačkim savezom u realnom vremenu ali to bi trebalo promjeniti. 
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Slovenci neke stvari imaju puno bolje riješene nego mi, slažem se. No sumnjam da će birokrati u MUP-u prihvatiti zamjenu oružnih listova samo tako, to su ipak troškovi.
Post Reply