Prosvjednici 'protiv ćirilice' – zločinci ili ipak žrtve?

Neobavezna rasprava bez svađa.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Re: Prosvjednici 'protiv ćirilice' – zločinci ili ipak žrtve

Post by EdgarFranjul »

Predrag koji je razbio ćiriličnu ploču u logoru je brutalno mlaćen kao primjer 'Srbima – izdajicama'!

"Pitate me u koji kafić idem? U hrvatski! Zašto bih zalazio tamo k njima? Kako preći preko tri hiljade mrtvih? Ono što sam ja proživio zaboravit neću! Imali su priliku pokazat da su ljudi, ali...Eto ih tamo pa nek' žive svoj život", kazao je svojedobno Predrag Mišić.

Tko je Predrag Mišić, vukovarski branitelj i logoraš srpske nacionalnosti koji je razbijanjem ćirilične ploče u Vukovaru otvorio neka nova pitanja o potrebitosti uvođenja dvojezičnosti u taj grad? Je li Peđa razbijanjem ploče simbolično razbio predrasude o tome kako Srbi u Vukovaru silno žele ćirilicu i pokazao da im ona samo komplicira i otežava suživot sa njihovim sugrađanima Hrvatima? I... je li upitno kad se hrvatski branitelj koji je brutalno tučen od Srba u logoru, hrvatski državljanin koji živi u Hrvatskoj naziva Srbinom zbog svoje vjeroispovijesti?

Da je Peđa veći Hrvat od mnogih koji "imaju pravo" tako se nazivati, saznali smo od Snježane Petko, članice Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i Josipa Horvata, poznatijeg po nadimku Mađar, zapovjednika 4. bojne i tenkovske jedinice te izviđača i diverzanata u Vukovaru.

- Prvo vam želim reći da je pušten, iako sam čula da je kroz noć u policijsku postaju dolazila hitna pomoć. Upravo sad idem vidjeti kako je on i kako je prošlo to ispitivanje. A za Peđu, što da vam kažem? Teško da itko u Vukovaru može za njega nešto loše reći, izuzetno je cijenjen među sugrađanima. On je jako loše prošao u ratu u koji se bespogovorno uključio. Veliki borac, srčan i hrabar... U najgore vrijeme iz grada je izveo djecu i ženu i vratio se na bojišnicu. Nije mu padalo na pamet da odustane. Uopće ne treba čuditi njegov prijezir prema ćirilici, jer je na žalost završio u logoru o kojem bolje da vam ne pričam. Zbog toga što je pravoslavac svakodnevno je mlaćen, tretirali su ga kao "izdajnika" Srba i poslužio je kao primjer drugima. Strašno je tamo istraumatiziran. Iz rata je izašao kao 50 posto invalid, ali uprkos svemu, nema u njemu gorčine, izuzetno je otvoren i dobar čovjek – kaže Snježana Petko.

Predraga Mišića svojedobno su u Vukovaru "ulovili" mediji koji su pisali o suživotu Hrvata i Srba. Već tada, Mišić je rekao nešto što je dalo naslutiti ovaj čin zbog kojeg je priveden:
"Ovdje je sad kao 91. kad smo bili ostavljeni pa smo se sami snalazili. Branio sam grad... Poslije me zajedno s ostalima odvelo u logor u Mitrovicu. Kako mi prolaze dani? Kad se zaželim društva, odem u grad u kafić, izjadam se i vratim se kući. Pitate me u koji kafić idem? U hrvatski! Zašto bih zalazio tamo k njima? Kako preći preko tri hiljade mrtvih? Ono što sam ja proživio zaboravit neću! Imali su priliku pokazat da su ljudi, ali...Eto ih tamo pa nek žive svoj život... Nego, zapitajte vi u novinama kad će doći ovdje Božo Kovačević rušiti tržni centar u Vukovaru. I srpska ambasada je na tuđem zemljištu i bespravno izgrađena", rekao je Peđa još 2001. godine.

O Predragu Mišiću i iz usta vukovarskog zapovijednika Josipa Horvata samo riječi hvale:
- Peđa je ljudina. Veliki domoljub, istinski branitelj i nadasve, dobar čovjek. Ima dosta Srba koji su se nama zdušno borili i ostali u borbi za Vukovar do kraja. Morate znati da tim ljudima nije lako kad se otvore rasprave o ćirilici jer... Njih to jednako boli. Svakog tko je prošao rat to vrijeđa i podsjeća na zlo koje se dogodilo. Srbima koji su ratovali na našoj strani zapravo je i gore, jer oni ćirilicu ne žele, a Vlada i Pupovac je forsiraju, čime zatežu odnose među građanima Vukovara. A što se tiče Pupovca i Stanimirovića, njih treba maknuti i u Sabor postaviti Peđu. On bi im pokazao kako se voli domovina i kako se zastupaju nacionalne manjine – zaključio je Mađar, slavni vukovarski branitelj.

Autor: Snježana Vučković

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/1 ... icama.html
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Milanović zbunio Angelu Merkel: Ona misli da je 'multikulti' propao, a on da nije

Autor: Zoran StuparDatum: srijeda, 12. veljače 2014. u 07:33

Njemačka kancelarka jasno je poručila imigrantima da se prilagode ili – odu. S druge strane, hrvatski premijer uzima Njemačku kao primjer zemlje u kojoj je nemoguće da dođe do referenduma o uporabi manjinskog jezika i pisma. Hrvatski premijer Zoran Milanović se u intervjuu za Jabuka TV osvrnuo na mogućnost održavanja referenduma o uporabi manjinskog jezika i pisma. "Tako nešto nećete vidjeti u Njemačkoj ili Finskoj", prokomentirao je. Ako ove riječi dođu do Angele Merkel, njemačka kancelarka će se zbuniti. Naime, ona misli da je multikulturalizam u Njemačkoj – propao!

Merkel je prije tri i pol godine na sastanku mladih Demokršćanske unije (CDU) izjavila kako multikulturalni koncept, popularno zvan "multikulti", u Njemačkoj nije uspio. Podsjetila je da je njena zemlja šezdesetih pozivala radnike iz inozemstva da dođu u Njemačku, a oni su ondje ostali živjeti. "Zavaravali smo se govoreći: Neće ostati, u jednom će trenutku otići, no to se nije dogodilo", rekla je. Imigrante je pozvala da se integriraju u njemačko društvo: "Svatko tko u startu ne zna njemački jezik, nije dobrodošao", rekla je. U Njemačkoj, prema nekim podacima, živi četiri milijuna muslimana, dok je 16 milijuna ljudi (od 82 milijuna stanovnika), imigrantskog porijekla.

Ipak, očito je kako Njemačka postavlja pozitivan primjer Hrvatskoj u promociji prava manjina na dvojezičnost. Naime, kada se vozite ulicama Koelna ili Stuttgarta, na svakom su koraku službeni natpisi na turskom, poljskom, rumunjskom, kao što su u Vukovaru na ćirilici.

Ili...nisu?

Naravno da nisu. Njemačka kancelarka jasno je poručila imigrantima da se prilagode ili – odu. Uz sve slobode i prava koja ostvaruju u matičnoj državi njemačkog naroda, mogu napraviti barem toliko da – nauče jezik. S druge strane, hrvatski premijer uzima Njemačku kao primjer zemlje u kojoj je nemoguće da dođe do referenduma o uporabi manjinskog jezika i pisma. Naravno da je nemoguće, ali iz drugog razloga – u Njemačkoj on nije ni potreban jer se i od manjina očekuje da budu, barem politički, Nijemci. Uz svo poštivanje njihova običaja i tradicije i bez želje za zatiranjem istog, na njima je da se prilagode i odluče žele li živjeti u takvoj zemlji.

Mnogi Turci to ne mogu, pa je tako od 3 milijuna Turaka u zemlji 2012. samo 15 posto njih prihvaćalo Njemačku kao svoju domovinu. Deset posto njih (istraživanje provedeno na uzorku od 1000 ljudi) čak je izjavilo i da ne mogu izaći na kraj s Njemačkom i Nijemcima. Treba napomenuti i kako Njemačka ima više od 600 škola u kojoj se djecu iz imigrantskih obitelji uči i na njihovom materinjem jeziku. Ali uz obavezan njemački.

Stožer: Cenzus 50 posto u 19 zemalja EU

U svojih "deset točaka istine o referendumu", Stožer za obranu hrvatskog Vukovara već je davno istaknuo da u mnogim zemljama koje Hrvatska često ističe kao uzor, pravo na dvojezičnost uopće ne postoji ili je standardna granica 50 posto. Cenzus od 50 posto, tvrde, toliko je visok u čak 19 zemalja Europske unije.
Autor: Zoran Stupar

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/1 ... -nije.html
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Zabrani li diktator Milanović referendum o ćirilici nitko ne jamči za reakciju 650 tisuća ljudi'

Autor: Iva MeđugoracDatum: petak, 14. veljače 2014. u 11:02

Vlado Iljkić iz Stožera za obranu Vukovara smatra da se volja naroda mora poštivati te da se referendum o ćirilici mora održati. Usprkos volji 650 tisuća građana Hrvatske referendum o ćirilici neće se održati. No, vlast ipak neće ignorirati potpise prikupljene za referendum. Sabor neće iskoristiti odredbu Ustavnog zakona o Ustavnom sudu prema kojoj bi Ustavni sud na zahtjev Sabora mogao ustvrditi je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom. Stožerova inicijativa za raspisivanjem referenduma staviti će se u proceduru. Međutim, Sabor ga zbog neustavnosti planira odbiti raspisati. Četiri su razloga zbog kojih Vlada neće dopustiti izjašnjavanje na ovom referendumu kojim bi se prema njima suzila prava manjina. Prvi je taj da smatraju kako je referendum suprotan članku 3. Ustava RH jer Ustav u spomenutom članku navodi da je jedna od najviših vrednota ustavnog poretka Hrvatske nacionalna jednakost. Drugi je razlog međunarodni ugovori bivše Jugoslavije prema kojima je Hrvatska obvezatna poštivati manjinska prava. Razlog zbog kojeg referenduma najvjerojatnije neće biti je i sporazum o mirnoj reintegraciji koji štiti prava manjina te ugovor s EU koji ne dopušta smanjivanje manjinskih prava.

Ovakva odluka za Vladu Iljkića iz Stožera za obranu Vukovara nije dopustiva. Naime, kako kaže drži da je sada referendum ušao u sferu političke odluke. "Očito su vladajući grupa koja smatra da su iznad zakona i Ustava, a pitanje referenduma postaje politička odluka. Postavljaju se kao da su iznad zakona i Ustava.", kaže Iljkić. Naš sugovornik ističe da se referendumom ne planiraju suspendirati prava manjina jer međunarodni ugovori i dalje ostaju na snazi. "Čudi me da naša politička i pravna elita ne zna da su međunarodni ugovori iznad naših zakona.", ističe Iljkić. Također dodaje da pravni sustav u Hrvatskoj prepoznaje tri načina ostvarivanja manjinskih prava. Prvi je sami Ustavni zakon da sva prava ostaju ista, a mijenjaju se samo parametri. Drugi su razlog međunarodni ugovori kakve imaju Italija i Hrvatska u odnosu na Istru, a treći lokalni statut kojega naš sugovornik preporučuje svim lokalnim zajednicama.

Od referenduma, ali i od Vukovara naglašava Iljkić ne mogu odustati. "Potrebno je više mudrosti i zaštita žrtve. Nisu se stekli uvjeti i ne treba se sukobljavati s ljudskim pravima, u Vukovaru manjine imaju prava, ali zbog najtežih zločina koji su tu počinjeni ćirilici ovdje nije mjesto. Oni brkaju pojmove jer u Vukovaru imaju prava.", priča Iljkić. U slučaju da do referenduma ne dođe naš sugovornik očekuje intervenciju Ustavnog suda, a o tome je li pitanje protuustavno odluku bi također trebao donijeti Ustavni sud, a ne vlast.

Osvrnuo se i na izjavu Milorada Pupovca da je referendum važno sredstvo demokracije, ali ne i sredstvo protiv demokratskih pravila. "On sve govori u rukavicama i diplomatski. Zna kako se postaviti kako bi se založio protiv referenduma. Ali zašto se ne vjeruje hrvatskom narodu? Zašto čine tudore od hrvatskog naroda?", pita se Iljkić. Pupovac je podsjeća naš sugovornik Hrvate optužio za genocid u Srebrenici čitajući bošnjačko pismo u Saboru, a na to saborski zastupnici kao niti predsjednik Sabora Josip Leko nisu reagirali. "On je za prava svoje manjine bolji političar nego što su naši političari prema svojem narodu. Saborski zastupnici su me razočarali jer su progutali njegove optužbe bez da mu je itko išta rekao.", kaže Iljić.

Naš sugovornik rekao nam je i što će se dogoditi u slučaju da ne dođe do referenduma. " Ako Milanović promijeni zakon i do referenduma ne dođe on će postati diktator, a kako će na to reagirati 650 tisuća ljudi to nitko ne može znati. Mi nismo Stožer nego građani, a ako građani Hrvatske žele sultanat na čelu sa sultanom mora se poštivati volja naroda. Tih 650 tisuća ljudi dati će priliku svima da kažu što žele. Ne mora nužno značiti da će referendum proći, ali volja se mora poštivati.", zaključuje Iljkić.

Autor: Iva Međugorac

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/1 ... ljudi.html
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Peđa Grbin (SDP) sabotira postupak oko tzv. referenduma o ćirilici

Nakon što je prošlo više od dva mjeseca otkad je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara zatražio od Hrvatskog sabora da pokrene proceduru oko tzv. referenduma o ćirilici, Peđa Grbin, SDP-ov predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav taj zahtjev drži u ladici i sabotira početak postupka. Na novinarski upit odgovorit će za tjedan dana.

„Predsjednik odbora Peđa Grbin drži u svojoj ladici zahtjev za raspisivanje referenduma. On je trebao sazvati sjednicu odbora, također, trebao je povjeriti Vladi da provjeri valjanost potpisa“, rekao je danas za narod.hr potpredsjednik Odbora za Ustav Poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks.

„Ne postoji nikakav rok, ali postoji praksa, način ponašanja kojim se ne smije ignorirati i sabotirati radnje prije raspisivanje referenduma“, rekao je Šeks, te ocijenio da je takvo ponašanje predsjednika odbora Peđe Grbina neodgovorno i nepošteno.

U odboru su danas narod.hr-u rekli da će na pisani upit redakcije odgovoriti za tjedan dana, a Peđu Grbina se ne može dobiti na telefon.

Tajnica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Ana Biluš jučer je potvrdila da je predstavka Stožera iz Hrvatskog sabora stigla još 16. ili 17. prosinca.

Šeks je jučer za narod.hr objasnio da su vladajući očekivali da će doći do promjene Ustava, pa da će prikupljeni potpisi postati bespredmetni jer je u promjenama Ustava trebalo stajati da se ne može raspisati referendum po pitanjima ako se njime ograničavaju manjinska prava. ”Međutim, to se izjalovilo. Sada daju krive, nesuvisle izjave”, rekao je Šeks za narod.hr.

Hrvatski sabor je uputio po proceduri zahtjev Stožera za obranu hrvatskog Vukovara za raspisivanje referenduma Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Izvor: narod.hr

http://narod.hr/hrvatska/peda-grbin-sdp ... -cirilici/
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Je li Milanović opet skakao naglavce s kakvog transportera u Australiji?!

Autor: Marcel Holjevac
Datum: ponedjeljak, 24. ožujka 2014. u 10:24

Premijer je u Briselu 700.000 građana svoje države koji su potpisali zahtjev za referendumom proglasio barbarima i primitivcima. Mi smo sigurni da ih ima i mnogo više, što će rezultati referenduma i pokazati.

Je li Milanović opet skakao naglavce s kakvog transportera u Australiji? "Smatram da je taj referendum sramota, to su rekli i ovdje u EU, odnosno u Europskom parlamentu," rekao je nedavno premijer. Mi smatramo da je sramota, i presedan u svijetu diplomacije da se jedna legitimna referendumska demokratska inicijativa koju je potpisalo preko 700.000 građana proglašava barbarskom i sramotnom od strane premijera kojeg su birali ti građani.

Premijeru, vi i vaša vlada ste sramota, i način na koji vodite državu! Sramotne su vaše izjave. Živimo u demokraciji, pokušajte se s tim pomiriti! Sramota je ulizivati se barbarskim četnicima na vlasti u Srbiji, a vlastite građane proglašavati barbarima! Sramota je što Hrvatska ne zahtijeva denacifikaciju Srbije, nego podgrijava velikosrpske ambicije snishodljivim i apologetskim ponašanjem, umjesto da uvjetuje prava Srba u Hrvatskoj jednakim takvim Hrvata u Vojvodini, i to u praksi, ne na papiru!

Štoviše, primitivno je i sramotno olajavati vlastite sunarodnjake pred strancima. Milanoviću to nije prvi put da se tako ponaša, on je već prije u Briselu pokušavao ocrniti tu inicijativu i dobiti potporu stranaca za zabranu tog referenduma, pa mu je odgovoreno da manjinska prava spadaju u nadležnost nacionalnih država.

A to se događalo upravo kad je Milanović pokušavao umanjiti štetu nastalu njegovim primtivnim i balkanskim pokušajem da prevari EU promjenom već dogovorenog zakona, onog o pravosudnoj suradnji, tri dana pred prijem u EU i nakon što je i zadnja država, Njemačka, ratificirala pristupni sporazum. A ona je odugovlačila upravo jer je nije vjerovala da će Hrvatska potpisano i poštovati. Nepoštivanje potpisanog je barbarski i primitivno, i to je tako u Briselu i doživljeno! Takve sitne bizantinske prevare su neeuropske. A primitivno je i braniti ubojice iz redova komunističke tajne policije, i to argumentima da su to "naši ljudi", sramotno je i u lice naciji lagati da se zakon donosi "zbog branitelja". Sramotno je ići u inozemstvo po potporu protiv neistomišljenika i oporbe u svojoj državi!

A ni u toj Europi stvari nisu uvijek onakve kakvima ih Milanović želi predstaviti. Europska norma i praksa je da je 50% neke nacionalne manjine potrebno u nekom mjestu za dvojezične natpise, a kamoli da bi se krivotvorilo popise stanovništva da se navuče na 30% autobusima iz Srbije, što je Vukovarcima prelilo čašu.

Uz to, poznat mi je iz prve ruke slučaj žene (našijenke) koja je u flamanskom dijelu Belgije u dućanu zatražila nešto na francuskom, pa bila fizički napadnuta i nazvana francuskom kurvom! A policija je nakon uviđaja rekla da je "provocirala" time što je govorila francuski: u Belgiji je dvojezičnost ukinuta davnih šezdesetih, i u jednom dijelu su natpisi samo na flamanskom, u drugom samo na francuskom. Čak ni na čuvenom sveučilištu u Levenu nema dvojezičnosti. To naravno nisu lijepe stvari, niti prihvatljive. One jesu barbarske. No u Njemačkoj nema službenih natpisa na turskom ni u četvrtima gdje žive sami Turci, u Francuskoj još manje na arapskom. Štoviše, poznato je da Francuzi odbijaju služiti se engleskim i kad ga dobro govore. A sasvim sigurno je i da ne bi pristali na natpise na gotici u dijelovima francuske gdje je značajna njemačka manjina, Alsaceu npr., jer gotica asocira - na nacističku okupaciju, baš kao i ćirilca Vukovarce. Milanović je trebao obrazložiti zahtjeve dijela svoji sunarodnjaka, ako se s njima i ne slaže, ponijeti se kao državnik. Ali on to očito nema u sebi.

Naime treba biti svjestan da osjetljivost vukovarskih Hrvata na ćirilicu nije tek odraz nekog barbarstva, već činjenice da je ćirilica bila sredstvo "obilježavanja" teritorija. Srbi su odmah po okupaciji gradova ulazne ploče s njihovim imenima prepisivali na ćirilicu, ona je značila da je grad "srpski". Već su imali i spremnu ploču OCEK, ali im nije uspjelo. Uostalom, i u ratu smo imali parole "Osijek nikada neće biti OCEK", a među glavnim trofejima koje su branitelji donosili s ratišta su bile ćirilićne ploče. Najveći trofej je bila ona s ćirilićnim natpisom Knin, i tenk koji ju je imao na sebi je pokupio ogroman aplauz kad se nakon Oluje pojavio na glavnom zagrebačkom trgu, na vojnoj paradi kojom je proslavljeno oslobođenje, odmah nakon vojne akcije. Prema tome, samo naivni mogu pomisliti kako je pitanje uvođenja ćirilice tek stvar manjinskih prava.

Štoviše, Milanović nije pokazao takvo razumijevanje za prava Hrvata na vlastiti jezik na javnoj TV: prije par godina izbila je afera kad je traženo da se titluje na hrvatski srpska serija "Žikina dinastija". Svi lijevi komentatori su se zgražali nad tim zahtjevom, i Dežulović, i Tomić, a i političari su rekli da je to glupost i nacionalizam. Rekli su da Hrvati "ionako razumiju srpski". Pa i Srbi ionako razumiju latinicu, zar ne? Gotovo svi srpski mediji i internet portali su na latinici!

Znači, kad Hrvati traže pravo na hrvatske titlove to je nacionalizam, kad Srbi traže ploče na ćirilici, to spada u nacionalna i manjinska prava!

Svi oni koji su tada ismijavali nacionalizam i primitivizam onih koji su tražili pravo Hrvata na prijevod na hrvatski, nešto na što imaju pravo po zakonu o elektroničkim medijima, danas ne samo da ne ismijavaju primitivizam onih koji traže ćirilicu, nitko nije rekao "pa što će im ćirilica, kad ionako razumiju latinicu", kao što su rekli "pa što će im hrvatski titlovi, kad ionako razumiju srpski jezik!" nego se moralistički zgražaju. Zna li premijer da je pred dva dana obilježena godišnjica "Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika", koju je potpisao i veliki Krleža? Zna li Milanović da je ona nastala jer je tadašnja vlast omogućila da se srpski književni jezik silom nameće kao jedinstveni jezik za Srbe i Hrvate? Zna li Milanović koliko je hrvatskih intelektualaca služilo zatvorske kazne zbog toga? Danas se to pravo opet ismijava od "lijevih intelektualaca" kao nešto primitivno! I to od onih istih, poput Mesića, koji su tada tražili da se te "bombaše i ustaše" koji traže svoje pravo na svoj jezik u svojoj zemlji najstrože kazni!

To nije samo dvolično, nego i primitivno ponašanje. A i barbarsko, jer je barbarski kršiti zakone jedne države, i to u oba slučaja: i kad se kršio zakon o elektroničkim medijima ignoriranjem titlova, i danas kad se krši zakon o nacionalnim manjinama friziranjem broja Srba u Vukovaru, koji u stvarnosti nije ni blizu zakonom propisanih 30%.

Samo u primtivnim i barbarskim državama se zakoni poštuju kad vladi to odgovara, a kad ne onda je pozivanje na zakon "primitivizam". Lijepo je ići na ruku nacionalnoj manjini, ali je primitivno koristiti je kao oružje protiv oporbe. A takva je i cijela ta lijeva politička scena: pred desetak dana je Ante Tomić govoreći o splitskoj rivi - gdje, nota bene, nije niti jedan prozor razbijen, niti jedan papirić pao na pod! - održao cijelu litaniju o tome kako se grozi gomile, kako se zgraža nad tim kad masa krene, kako je to barbarstvo i fašizam, a onda, praktički u idućoj rečenici, podržao "revoluciju" u Bosni uperenu protiv nacionalnih i manjinskih prava i zažalio što je Hrvati nisu podržali! Jer tamo arhiv BIH valjda nije spalila gomila primitivaca i barbara, nego zbir prosvijećenih intelektualaca Muje, Hase i Ibre koji su onako individualno, a ne u gomili, svaki za sebe, pljačkali, palili i tukli! Ćirilica je sveto pravo u Hrvatskoj, i nacionalna i manjinska prava, ali kad se traži da se ona u BIH ukinu Hrvatima, da se ukinu sve nacionalne stranke, da se zabrani nacionalno izjašnjavanje i uvede svima jedan jezik, onda je to prosvijećenost! Gdje ćete veće dvoličnosti od toga.

Pitali smo i Željka Markšića iz stožera koji je pokrenuo inicijativu što oni misle o Milanovićevoj izjavi. Oni su ponovili da im nije cilj smanjenje prava nacionalnih manjina, već poštivanje zakona, te ističu da su na referendum prisiljeni upravo time što su ploče na ćirilici postavljene protuzakonito. Ističu da od rujna pozivaju na demokratsku rasparavu u saboru o načinu na koji je uvedena ćirilica, ali se vlada na to oglušila i prisilila ih da raspišu referendum. "Netko u Zagrebu želi kaos u Vukovaru i želi nas prikazati kao barbare", kažu. Milanović je, dodaje, svojom izjavom uvrijedio generale, dočasnike, časnike i branitelje Vukovara, ali kaže da se ne želi spuštati na njegov nivo rasprave.

Naravno da Milanoviću referendum ne odgovara. On se poziva na demokraciju i narod kad mu to paše. Kad se referendumom utvrdi da njegove stavove, uz svu medijsku halabuku, podržava tek manjina, a uvjerljiva većina misli drugačije - kao što se već pokazalo na prethodnom referendumu - onda se otvara i pitanje kako je on uopće došao na vlast i tko ga tu drži, iako je to manje više jasno.

http://www.dnevno.hr/vijesti/komentari/ ... aliji.html
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Dramatično pismo Stožera Milanoviću: 'Ovo je državni udar, pružate ruku državi koja četničke jedinice šalje po svijetu tražeći žrtve'

Autor: Snježana Vučković

Datum: petak, 28. ožujka 2014. u 10:44

"Ako nema političkog dijaloga ni riječi struke koju mi uporno očekujemo, a koja bi se pozabavila referendumskim pitanjem, sasvim je jasno da im je cilj izazvati kaos. Želim ipak reći, grad progovara, Vukovar progovara i teško je to zaustaviti", kaže član Stožera. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara već neko vrijeme kritizira Vladu zbog njihove "politiku šutnje" vezano za referendum o ćirilici. Šutnju je ipak prekinuo premijer Milanović koji je po dolasku iz Bruxellessa referendum nazvao sramotnim i barbarskim činom. Milanović, koji od samog početka zajedno sa Vesnom Pusić i Milankom Opačić tvrdi kako se referendum nikada neće dogoditi, neće poslušati 650.000 hrvatskih građana između ostalog zbog toga što smo dužni ispoštovati potpisani sporazum sa susjednom Srbijom po kojoj srpska nacionalna manjina ima u određenim uvjetima pravo na dvojezičnost. Slijepo poštivanje ugovora od strane naših vlasti neobično je ako se prisjetimo da Srbija taj sporazum krši gdje god stigne. Posljednji i najsvježiji primjer je taj da u njihovom parlamentu nema niti jednog hrvatskog zastupnika, iako je to sporazumom zajamčeno.
S druge strane, Stožer se ne miri ovakvim razvojem situacije. Njihov glasnogovornik Željko Maršić slaže se sa zaključkom da je šutnju zamijenila vrlo zategnuta retorika:

- Ako nema političkog dijaloga ni riječi struke koju mi uporno očekujemo, a koja bi se pozabavila referendumskim pitanjem, sasvim je jasno da im je cilj izazvati kaos. Mi se još uvijek držimo i ne nasjedamo na prostačke premijerove izjave gdje nas naziva barbarima. Želim ipak reći, grad progovara, Vukovar progovara i teško je to zaustaviti – kaže nam Maršić.

Vlado Iljkić, jedan od istaknutijih članova Stožera objašnjava hrvatski paradoks:

- Do sada je uvijek nezadovoljni narod vršio državni udar na vlast. U Hrvatskoj imamo obrnutu situaciju gdje vlast suptilno mijenja situaciju i vrši udar na vlastiti narod. Potpisnici, njih 650.000 ne traže ništa radikalno... Ne traže uvođenje smrtne kazne, iako bi mnogi i to htjeli. Problem vladajuće strukture je što žele biti veće demokrate nego što zapravo jesu, pa tako dajući sva prava drugima zakidaju vlastiti narod. Ne tražimo, dakle, ništa neizvedivo. Smatramo da u Vukovaru nisu stvoreni uvjeti za dvojezičnost i to je jasno vidljivo svakom normalnom čovjeku. Milanović to, međutim, ne vidi. Ali, teško je uopće analizirati našeg premijera... Teško je tog čovjeka definirati. On je jednostavno ispod svake razine – kazao je za naš portal Vlado Iljkić koji se slaže da se retorika obostrano pooštrila.

U cijelosti vam prenosimo pismo Stožera za obranu hrvatskog Vukovara koje su uputili premijeru Zoranu Milanoviću.

Poštovani gospodine Milanoviću,

jeste li zaboravili da ste i naš premijer?

Zovete nas barbarima, divljacima i drugim pogrdnim imenima. Smatrate li nas doista nižom klasom ljudi jer smo se "usudili" mimoići Vas i Vašu stranku i jer smo izravno zamolili narod za pomoć?!

Tvrdite da srpskoj manjini pokušavamo uskratiti prava. To nije istina! Nemamo želju i namjeru niti jednom pripadniku srpske manjine umanjiti osobna prava, otežati mu život ili ga izgoniti iz doma. Naš cilj je sa zidova grada Vukovara ukloniti laž. Laž o gradu bratstva i jedinstva. Laž o gradu u kojem su razaranja, ubojstva i nasilje nedavne prošlosti zaboravljeni.

Gospodine Milanoviću, ako nam ništa drugo ne vjerujete, vjerujte nam ovo: "Mi zaboraviti nećemo, jer mi zaboraviti ne možemo!"

Ne vidimo korist dvojezičnih znakova. Ne vjerujemo da živote srpske manjine čine boljim, a neupitno je da suživot ne čine lakšim. Nama ova ćirilična znakovlja izgledaju kao pokušaj pružanja ruke susjednoj nam državi u trenutku kad nas ista proziva zločincima protiv čovječnosti, odbija preuzeti ikakvu odgovornost za vlastita zlodjela i šalje četničke jedinice da lutaju svijetom u potrazi za novim žrtvama, krimskim Ukrajincima i Tatarima.

Odbijamo biti figura u Vašim političkim igricama! Mi smo ljudi, žrtve nasilja i Vi ste, Bože pomozi nam, naš jedini premijer. Dužnost Vam je štititi naša prava pa makar nisu manjinska! Dužnost Vam je pred Europom i svijetom zastupati nas i naše interese, stati na našu stranu i boriti se za hrvatskog čovjeka!

Ako smatrate da smo u krivu, dužnost Vam je, također, uvjeriti nas i najbitnije od svega, dužnost Vam je sve to činiti unatoč tome što možda nismo glasovali za Vas. Umjesto toga, Vi i Vaša Vlada, odlučili ste da Vas ne zanimaju naša prava. Naš Vam je zahtjev za referendumom smiješan, a činjenica da smo skupili potrebne potpise, iritantna. Niste se ni potrudili razuvjeriti nas, skrivate se iza laži i osobnih napada, a Ustav i Ustavni sud smatrate preprekom.

Nedostaju Vam argumenti protiv našeg zahtjeva, Potporu građana nemate pa ste odlučili, u duhu bana Hedervaryja, pomoć protiv vlastitih građana tražiti u inozemstvu.
Sram Vas bilo, gospodine Milanoviću!

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/1 ... zrtve.html
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Na koga se 'diže' Vedrani Rudan? Stožer na meti primitivizma!

Srijeda, 16 Travanj 2014 09:17
Ivana

Nažalost, hrvatski branitelji, posebno oni okupljeni u Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara, uglavnom je riječ o vukovarskim braniteljima, bivšim zatočenicima srbijanskih koncentracijskih logora, konstantno su na meti pomahnitale Hrvatske, mračne Hrvatske koja svoju otvorenu mržnju prema istima više i ne skriva. Redom su na branitelje posljednjih godinu dana nasrnuli Nenad Stazić, Milorad Pupovac, Zoran Milanović, mobilizirani dragovoljac Domovinskog rata, ministar branitelja bez branitelja, potpuno zdravi Predrag Fred Matić, Rade Šerbedžija – vitez od Brijuna, mediji u rukama legalnih ratnih profitera, ovog puta otvoreni fašizam nećemo spominjati, pa tako ni govor mržnje Olivera Frljića, on je o sebi sve sam rekao, pa i njegova obitelj kad ga se odrekla.

Ako nećemo Olivera Frljića svakako ćemo spomenuti jednu primitivnu blogericu koja je posljednjih nekoliko tjedana bila uglavnom pristojna, vrlo mirna, pa čak, za njene 'mogućnosti' i njenu razinu komunikacije, nenametljiva, radi se, dakako, i Vedrani Rudan, jednu od rijetkih Hrvatica koja je zbog antisemitizma, dakle, zbog nacističkih svinjarija, svojedobno dobila otkaz na jednoj komercijalnoj televiziji. Nakon što smo spomenuli ovu činjenicu treba li dodatno što reći?

S obzirom kako je riječ o Rudanici naravno da je to neophodno, njen primitivizam, fašizam i govor mržnje, posebno prema hrvatskim antifašistima, hrvatskim braniteljima, njeno primitivno i divljačko ponašanje kada prostaći na svom blogu zapravo je rezultat njenog očaja. Odavno Rudanicu nitko normalan ne shvaća ozbiljno, osim možda crvenog mundira takozvane javne televizije, nesuđenog boksača koji za četiri sata (ne)rada dobije 12 000 kuna mjesečno, Ace Stankovića, kako bi to 'popravila', kako bi došla u javnost te kako bi na taj način poboljšala izglede da proda tri-četiri svoje knjižice nekom nesretniku, Rudanica je naprosto spas potražila u govoru mržnje te primitivizmu koji je pun seksualnih aluzija, dakako, svatko piše o onome što mu fali, pa tako i Vedrani Rudan.

Vedrani Rudan se u posljednje vrijeme diže na Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, što je kompenzacija zbog izgledne mogućnosti da se nikome ne diže na nju. - Onima koji trenutno guraju Hrvatsku u propast, kultura ne znači baš ništa. Opsjednuti su krkanlukom u zagrebačkim restoranima, vožnjom u audijima, pušenjem MMF-u i EU. Hrvatskim medijima je, kad smo već kod kulture, mnogo zanimljivija vijest da je nekakav “Stožer za obranu Vukovara”, čini mi se da se ekipa neandertalaca tako zove, poručio Radi Šerbedžiji da je u Vukovaru nepoželjan jer je Rade…Rade je samo glumac pa se zato baš svakom “stožeru” na njega može dignuti stožerski k...c – piše 'kulturna' primitivka, koja je zbog svojih fašističkih eskapada, kako smo rekli, svojedobno dobila nogu u stražnjicu, dobila bi vjerojatno nogom i u jaja da ih ima. Naravno, ovo nije prvi puta da se primitivizam ove žene, mora biti žena, što može biti iako tako ne izgleda, izbija na površinu.

Nakon što joj se digao kulturni 'k...c' na vukovarski stožer tko zna koji su sretnici idući na redu budući da je čak i MIlanovića proglasila zločincem. Očito joj se i na njega dignuo...

http://www.tinolovka-news.com/vijesti-h ... imitivizma
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

STOŽER VLADAJUĆIMA
Hrvatska
az
14:18, 15.05.2014.
Potpisi za referendum još nisu prebrojeni – opstruira se i guši demokracija

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara još je jedanput pozvao vladajuće da konačno prebroje potpise koje je prikupio za raspisivanje referenduma o uporabi manjinskog jezika i pisma te da se referendum napokon raspiše.

“Potpise smo prikupili još u prosincu, a danas, pet mjeseci nakon toga, oni još nisu prebrojeni. To je opstruiranje i gušenje demokracije”, rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik Stožera Tomislav Josić, ocjenjujući kako vladajući očito smatraju da u Vukovaru nema problema te ne trebaju niti reagirati.

Podsjetio je kako je Stožer dosad “bezuspješno slao četiri apela Saboru i drugim institucijama” kako bi se što prije prebrojili potpisi prikupljeni za referendum.

“Partija i sudi i tuži i radi što hoće, ali neće dokle hoće”, poručio je Josić, ističući kako Stožer ne može i neće odustati od referenduma te da je Hrvatska ipak demokratska država u kojoj se volja naroda mora poštovati.

Po njegovim riječima, za ignoriranje volje hrvatskog naroda vladajući će tom istom narodu kad-tad morati odgovarati.

U vezi s prijevremenim izborima za vukovarsko Gradsko vijeće i gradonačelnika Josić je na konferenciji za novinare rekao da je Stožer nekoliko puta razgovarao s političkim strankama u Vukovaru tražeći njihovo jedinstvo kako bi taj grad konačno dobio stabilnu političku vlast i gradonačelnika kakvog građani zaslužuju, ali dosad nije postigao uspjeh.

Po njegovim riječima, s obzirom na to da nije ništa učinjeno da se pročisti popis birača, u Vukovaru će se ponovno glasovati na osnovi “lažnog popisa birača”, a iz Srbije će opet doći nekoliko tisuća osoba.

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić najavio je da će Stožer sudjelovati na Prvoj konvenciji branitelja, koja će se sutra održati u Zagrebu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, i predstaviti cjelovito razrađen projekt “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”.

Izvor: narod.hr/h

http://narod.hr/hrvatska/stozer-glasovi ... mokracija/
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

HEROJ BEZ ZADRŠKE: Da je Tomislav Josić Amerikanac o njemu bi se snimali filmovi, u Hrvatskoj ga se šalje u zatvor

Nedjelja, 18 Svibanj 2014 15:25
Ivana

Gost emisije 'Nedjeljom u dva', o čemu pišemo na drugom mjestu portala, bio je predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, Tomislav Josić, kojeg neki hrvatski fašisti, slobodno ih tako možemo nazvati, nazivaju nacistom i to onda kada branitelje okupljene oko Stožera uspoređuju s nacistima. Ako su oni, dakle, branitelji, nacisti, onda je i Josić nacist.

Tomislav Josić, kako ste i sami imali prilike čuti u emisiji Aleksandra Stankovića, jedan je od heroja Domovinskog rata, dragovoljac obrane Hrvatske koji je prošao sve ono što je početkom devedesetih jedan dragovoljac, koji se dobrovoljno stavio na raspolaganje obrani zemlje, mogao proći. Sve strahote rata, sva herojstva Domovinskog rata, sve ono što jedan rat, makar bio i obrambeni, nosi sa sobom. Ratom se, poput nekih danas u Hrvatskoj koji ga napadaju i koji smatraju da se iza jednog običnog čovjeka krije opasni ekstremist, nije okoristio, u obranu Hrvatske otišao je jer mu je tako nalagala savjest, jer se tako u Hrvatskoj, a posebno u Vukovaru, u ono vrijeme moralo, jer nije bilo izbora, jer su došli oni koji nisu željeli 'samo' teritorijalno uzurpirati Hrvatsku, oteti joj dio teritorija, nego i potpuno uništiti sve ono što nije bilo onakvo kakvo su oni smatrali da bi trebalo biti. Hrvatska se, naime, u Domovinskom ratu nije branila 'samo' od agresora, nego i od istrebljivača, dakle, klasičnih fašista na samom zalazu 20. stoljeća, u srcu Europe. Ako vam je kuća na prvoj liniji bojišnice, ako vas žele otjerati iz vlastite kuće, ako vam nasrnu na obitelj, na grad, na zemlju, ako vam kažu da nemate pravo tu biti, iako ste se tu rodili, ako vam kažu da nešto nije vaše, mada ste sve što imate pošteno stekli, isključivo poštenim radom, imate li izbora nego braniti se? Josić je u rat, kao i svaki hrvatski branitelj, otišao ne zato što mu je rat bio opsesija, zanimanje ubijanje, nego jer je to jedino bilo ispravno, jer je to bilo nužno. Kao i svi hrvatski branitelji, tako i Tomislav Josić, vjerojatno bi najviše volio, kad bi to bilo moguće, da rata nije bilo i da se u rat nije moralo ići. Nažalost, velikosrpski fašizam Hrvatima je ostavio tek jednu mogućnost, braniti se ili nestati, obraniti se ili umrijeti.

Slušajući o ratnom putu predsjednika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara teško se oteti dojmu da bi Josiću danas bilo puno lakše da je Amerikanac, sve samo ne Hrvat. Naime, gledajući američke filmove u bezbroj navrata svjedočili smo činjenici na koji način američka filmska industrija odnosi prema svojim herojima. Amerikanci snimaju filmove o ljudima koji su jednom možda vidjeli rat, koji su dva sata bili u Vijetnamu, usput, agresorskom ratu, da ne govorimo o filmovima posvećenih Drugom svjetskom ratu, snimaju visokobudžetne spektakle u kojima glume najpoznatiji glumci koje Hollywood ima, od Mel Gibsona, do Clitna Eastwooda, Brucea Willisa, Georgea Cloonyja, Hrvati još uvijek nisu snimili niti jedan film o herojskoj bitki za Vukovar, Hrvati, zapravo, bolje rečeno, neki Hrvati, svoje heroje, svoje ratnike, vukovarske branitelje, tretiraju kao naciste. Da je Tomislav Josić Amerikanac, i ne samo Tomislav Josić, ima u Hrvatskoj puno 'Josića' o kojima Hrvati malo znaju, a ne znaju zahvaljujući brutalnoj medijskoj cenzuri, o njemu bi već bilo snimljeno 15 filmova, glumile bi ga najveće holivudske zvijezde, i bila bi im to čast, iako je Amerikancima novac dobrim dijelom iznad časti. U Hrvatskoj, nažalost, nešto drugačija situacija. Umjesto da o hrvatskim braniteljima u kino dvoranama gledamo filmove snimljene po istinitom događaju mi kupujemo američku iluziju i naše heroje trpamo u zatvor.

Zbog činjenice da se ne slaže s načinom na koje su u Vukovaru postavljaju dvojezične ploče, na koji način režim primjenjuje represiju protiv branitelja, Tomislav Josić osuđen je na uvjetnu zatvorsku kaznu, dok legalni ratni profiteri, koji su legalno, a opet amoralno, opljačkali hrvatsku sirotinju, i dalje harače Hrvatskom. Između ostaloga, i to je jedan od razloga zašto je Amerika – Amerika, a Hrvatska tek banana republika koja ne poštuje ni samu sebe, koja živi u iluziji pod krinkom demokracije.

http://www.tinolovka-news.com/vijesti-h ... e-u-zatvor
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Ćirilica u Vukovaru je rezultat dva 'antifašistička' genocida koji se sada pokušavaju legalizirati

Subota, 14 Lipanj 2014 19:04
Postavi članak na svoj profil

Kako se u Vukovaru bliže izbori za gradonačelnika, dobro bi bilo prisjetiti se kako smo se uopće našli u situaciji da se u našem Gradu Heroju danas posvuda vide isti oni simboli i znakovi koje su branitelji Vukovara mjesecima gledali na projektilima kojima su ga, oni koji te znakove koriste, nastojali izbrisati sa lica zemlje. Počnimo od toga kako se u Vukovaru kontinuirano, već desetljećima, smanjuje broj Hrvata i povećava broj srba, a isto se bazira na dva 'antifašistička' genocida koji su provedeni nad žiteljima Vukovara.

Prvi antifašistički genocid proveli su partizanski zločinci 1945. godine, kada su u Vukovaru pobili i iz Vukovara protjerali pripadnike njemačke manjine. Do tada je u Vukovaru bilo svega 16% srba, a nakon toga 25%.

1991. godine u Vukovaru je uslijed prvog bratstva i jedinstva bilo već 32% srba. Uslijedio je drugi antifašistički genocid kada su u Vukovaru pobili i iz Vukovara protjerali gotovo sve nesrbe.

2001. godine u Vukovaru je 33% srba, ali još uvijek manje od jedne trećine. Uslijedilo je i drugo bratstvo i jedistvo. 2011. godine u Vukovaru je po prvi put u povijesti navodno više od jedne trećine srba, što je po zakonu kojeg je donijela Račanova crvena vlada dovoljno za konačno uvođenje ćirilice i konačnu srbizaciju desne obale Dunava, što je stoljetna težnja svake četničko-antifašističke politike.

Ovdje je vrlo važno napomenuti kako se u taj postotak srba ubrajaju svi oni koji u Vukovaru ne žive, nego ga posjećuju autobusima na dane izbora, kao i oni koji su prijavljeni na raznim adresama u Vukovaru, a prebavališta su im u srbiji. Prema nekim procjenama, nepostojeći srbi u Vukovaru sačinjavaju skoro 40% ukupno pobrojanih što se 'antifašističku' vladu uopće ne tiče i ni na kraj pameti im nije provjeriti njihov točan broj.

Dana 12. travnja 2013. godine održan je u Vukovaru upravo iz tog razloga i antifašistički dernek pod visokim pokroviteljstvom trenutnog čelnika zločinačkog antifašističkog pokreta koji je po nepisanom pravilu ujedno i predsjednik republike.

Cilj tog derneka bila je konačna mobilizacija antifašističko-četničkih snaga prije konačne bitke za trajnu okupaciju Vukovara uvođenjem ćirilice. U suradnji s lokalnim četničkim snagama izričito je traženo da se ni po koju cijenu ne odustane od nametanja ćirilice u Vukovar kao izraza navodnog poštivanja zakona, ljudskih i manjinskih prava, a što je jasna politička strategija legalizacije antifašističkih genocida. Jer, ako je genocid rezultirao poštivanjem zakona i manjinskih prava, onda je genocid bio opravdan, odnosno ako je uvođenje ćirilice bogatstvo i izraz demokracije i poštivanja ljudskih prava, a ćirilica se nikada ne bi uvela da antifašisti nisu prvo pobili i protjerali sve Nijemce, a kasnije i sve ostale nesrbe, onda je ubijanje i protjerivanje nevinih ljudi za njih bilo opravdano.

I to je sva mudrost i to je sva suština doktrine antifašizma u Hrvatskoj koja stremi zauvijek ostati temeljna doktrina u Hrvatskoj, a koja se temelji na superiornosti i nepogrešivosti vlastite ideologije i na ozakonjenju svega što je ta ista ideologija prouzročila, kao i na ostvarivanju trajne pozicije moći njenih sljedbenika. Agresija na Vukovar 1991. godine bila je samo nastavak politike koja se u Hrvatskoj provodi od 1945. godine, s istim metodama i istim ciljevima, istim crvenim petokrakama i istom retorikom. Isto kao što je današnja politika SDP-a, HNS-a, SDSS-a i ostalih ista ona politika koju su 1991. vodili Milošević, Arkan i Šljivančanin, i opet s istim ciljevima, istim crvenim petokrakama i istom retorikom po kojoj su oni pravedni antifašisti kojima je sve dopušteno, a svi koji su protiv njih su ustaše i fašisti protiv kojih su sva sredstva dozvoljena, bilo to na Bleiburgu, Ovčari ili u slučaju Darka Pajičića.

Imajmo to na umu u sutrašnjim izborima.

Diana Majhen

http://www.dragovoljac.com/index.php?op ... &Itemid=25
Post Reply