OTVORENO PISMO MINISTRU BRANITELJA:
Autor: Dnevno.hr| Photo: Pixsell | Ponedjeljak, 13.02.2012 09:59 U nastavku objavljujemo otvoreno pismo jednog građanina upućeno aktualnom ministru branitelja i bivšem savjetniku predsjednika Fredu Matiću.
Poštovani gospodine Matiću!
Uspio sam na svemreži pogledati Vaš razgovor na HTV-u glede broja i prava branitelja pa sam upravo stoga odlučio napisati Vam ovo otvoreno pismo. Ja inače ponekad, ali doista vrlo rijetko, napišem pismo nekom političaru, ali onda uvijek privatno, ne otvoreno. U vrijeme rata pisao sam tako predsjedniku Clintonu. Zaprimio sam i odgovor njegova ureda, pa sam se bio ponadao da će nešto poduzeti i pomoći obrani moje Domovine. Nedavno sam (o Božiću) pisao i predsjedniku Josipoviću u nadi da bi on mogao štogod poduzeti u smislu da bude neutralan u dnevnopolitičkim igrama, ovo tim prije što su u Hrvatskoj sve poluge vlasti (judikativu, legislativu i egzekutivu) preuzeli ljudi jednoga ideološkog obrasca, bez realne međusobne kontrole. Nije se udostojao odgovoriti mi, a vidim da je i nadalje svakodnevno na televiziji svakome loncu poklopac, ne manje nego li njegov pretkodnik, u svakom slučaju s daleko većom minutažom nego ju je dobivao pokojni predsjednik Tuđman. Ipak, nisam vjerovao da biste mi odgovorili na privatno pismo, pa Vam se stoga obraćam javno.
Pišem Vam jer se bojim da će Vas kao branitelja u Vladi iskoristiti kao „korisnu budalu“, kako je to svojedobno bio formulirao Milovan Đilas. Vaša je želja objaviti i „ratni put“ svih branitelja, a ne tek njihova imena. Uradite to, nitko Vas ne će spriječiti, ali zapamtite da svi ti ljudi ubuduće ne će moći dobiti vize ni za Kanadu ni za Australiju ni za neke druge zemlje bez posebnoga „briefinga“. Kada velite da je od realnih 2000 branitelja Vukovara broj korisnika mirovina narastao do 6000, to se bojim da ste pomiješali kruške i jabuke. Osim samih branitelja koji bilo zbog bolesti bilo zbog starosti dobivaju neku naknadu, valja uzeti u obzir da je ostao veliki broj udovica i djece bez roditelja koje valja pomoći, dočim je veliki broj Vukovaraca bio po raznim ratištima. Vjerujem da niste zaboravili da se iz srbijanskih logora s širega vukovarskog područja nije vratilo barem 1800 ljudi, od toga broja ih je oko 800 „transferirano“ u mrtvačkim sanducima u Hrvatsku, a za tisuću njih još uvijek ne znamo ništa. Pobrojite dakle sve te primatelje naknada pa ćete ubuduće pričati manje „ofrlje“.
Usput budi rečeno, u „vasceloj“ Srbiji nije se do danas našao niti jedan jedini svjedok koji bi posvjedočio o sudbini tih mrtvih skoro 2000 ljudi. Nasuprot tome o dvojici-trojici JNA-pilota i niških padobranaca iz zatvora u Lori koji su bacali bombe i ubijali kao agresori po Hrvatskoj („ratni zarobljenici“) snimaju se filmovi u Hrvatskoj. Njihove „žrtve“ ne smiju se zaboraviti…
Međutim, kada ste već tako nakanili činiti, objavite konačno registar svih branitelja i primatelja bilo koje pomoći na osnovu žrtava i(li) zasluga iz Domovinskoga rata. No, isto tako objavite popis i ratni put svih onih koji su s oružjem u ruci krenuli da pokore Hrvatsku, prije svega sve one iz Hrvatske koji su na strani neprijatelja kidisali na našu Domovinu. Zašto ovo tražim? Zato da bismo možda mogli – sravnjujući popise – neke ljude pronaći na oba popisa, da ne spominjemo sada „godine staža“ i druge privilegije Stanimirovića, Džakule i sličnih korisnika mirovina i državnoga proračuna. Možda ćete moći ustvrditi da se kuće obnavljaju i nove prave onima koji je u Hrvatskoj nikada nisu ni imali, a da za preostale agresore iz Srbije (JNA-familije) valja uskoro izdvojiti barem 7 milijardi kuna kako bi dobili nove stanove (stanarska prava, ko biva).
Vjerujem, gospodine Matiću, da Vam je jasno da su troškovi za Vukovarce (mirovine, invalidnine i „Waisenrenten“) mali „p… dim“ u usporedbi sa starim i novim milijardama koje će vlada negdje preuzeti kao javni dug da bi „realizirala stečena prava“ agresora. Pitajte oko toga kolegu Linića, a hrvatski bi narod uskoro mogao usporediti sve troškove!
Objavite konačno sve te popise da Vas ne moramo slušati i naredne duge četiri godine kako je Hrvatska puna lažnih branitelja! Objavite, rekoh, i popis i trošak zbrinjavanja neprijatelja i njegovih mirovina, objavite i popis popravljenih kuća i njehovih vlasnika, kao i njihov ratni put! Objavite i popis svih onih (sinova i unuka) primatelja NOB-mirovina koji (njih oko 60 000) i danas pate zbog gubitka svojih djedova partizana, pa zbog toga dobivaju mirovinu!
Ako ne budete objavili sve ove popise na svemreži u naredna dva mjeseca, sve je u Vašoj nadležnosti, kako bi hrvatska javnost dobila stvarni uvid u državne obveze prema svim tim kategorijama pučanstva, onda ćete ostati zabilježeni kao jeftini demagog ili pak tek „korisna budala“ u rukama nekih podmuklih antihrvatskih snaga koje žele hrvatske žrtve rata izvrgnuti ruglu, a samu Hrvatsku prikazati kao posve „promašen projekt“. Ti će u osiromašenom narodu uvijek iznova podgrijavati zavist zbog „braniteljskih mirovina“ ne želeći reći da dobar dio toga kolača ide izravno neprijatelju!
Vjerujem da ćete znati izabrati stranu!
Srdačno Vas pozdravlja
Zvonko Pandžić
Zadnja Promjena: Ponedjeljak, 13.02.2012 09:59
Otvoreno pismo
- EdgarFranjul
- Sheriff

Otvoreno pismo
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
Re: Otvoreno pismo
U sridu!
To be sure of hitting the target, shot first and, whatever you hit, call it the target.