Prijedlozi za novi zakon o oružju, UKLJUČITE SE

Neobavezna rasprava bez svađa.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Re: Prijedlozi za novi zakon o oružju, UKLJUČITE SE

Post by EdgarFranjul »

"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Hrvatski lovac · 17/02/2017

Pozivamo vas da se priključite našoj inicijativi i da potpisima podržite naš zahtjev za donošenje novog Zakona o oružju, kojim bi se napokon napravio Zakon riješen svih restriktivnih mjera koje su bivše, očito ne narodne vlasti prije donosile, a sve nakon njih ih samo preuzimale i čak pooštravale. Dosta sa lažima da nešto moramo jer nam tako netko diktira iz EU. Repubika Austrija je dulje godina članica EU nego RH pa ima Zakon o oružju koji je u skoro svim segmentima liberalniji od ovog sad važećeg u RH, a kamoli prijedloga novog Zakona koji je prošao već 1 čitanje u Saboru RH. Nitko od nas ne traži anarhiju, već samo prestanak stalnog i sitematskog režima nepovjerenja prema građanima - posjednicima oružja i njihovog sitematskog šikaniranja beskrajnim provjerama, uvjetima ili financijskim nametima. Naprotiv, mi odgovorno tvrdimo da je baš ovakva primjena dosadašnjeg Zakona o oružju dovela do samovolje i anarhije, u vidu stalnog straha građana koji imaju u posjedu oružje za svoj pravni status, a nesumnjivo i povećala slučajeve korupcije po pitanju tko i kada može dobiti oružje, jer se to prepustilo volji pojedinaca unutar pojedinih organizacijskih jedinica MUP-a. Takvo stanje posebno u manjim sredinama tradicionalno naslonjenim na poljoprivredu i agrar i s njim povezanim lovom i lovnim turizmom ima katastrofalne posljedice. Puškarstvo kao obrt je uz ovakve zakone osuđeno na izumiranje ili će nam ti ljudi kao i mnogi drugi otići van RH tražiti posla, jer ih sadašnje odredbe zakona guše na svakom koraku u namjeri da se krenu samostalno baviti svojim zanimanjem. Sportsko streljaštvo kao olimpijski sport u kojemu RH bilježi vrhunske rezultate je ovakvim Zakonom o oružju u stalnoj opasnosti da nestane, jer se mladi teško uz tolike restrikcije pa i one u smislu dobi za pristupanje takvom sportu, sve manje i manje odlučuju za njega.

Zato tražimo da se u novom Zakonu u oružju:

-

Napravi kategorizacija oružja u kojemu će ono oružje koje isključivo i samo može služiti lovu i sportu bude u režimu nabave istom kao što je u ovdje već spomenutom Zakonu o oružju Republike Austrije

-

Da se jasno i nedvosmisleno bez mogućnosti samovoljnih interpretacija propišu uvijeti za dobijanje prava iz Zakona o oružju za svaku kategoriju oružja i da se isto tako jasno i nedosvosmisleno propišu razlozi za eventualno gubljenje takvih prava i da se već jednom unese u zakon da je temelj za pokretanje upravnog postupka za oduzimanje oružja pravomoćna sudska odluka, a ne kao do sada samo pokrenuti postupak.

-

Da se jasno definira da je pravo na kupnju streljiva bilo koja isprava o oružju bez obzira na kalibar i da se izbjegnu dosadašnje prakse da se svatko morao na silu rješavati bilo kojeg streljiva za koji kalibar nema oružje, iako ni sami stručni djelatnici policije ne znaju koliko sve točno kalibara oružja postoji i koja je razlika među njima, a kamoli sami građani

-

Da se jasno definiraju dokumenti za oružje koji nikako ne smiju ostati kakvi su bili do sada i da se baš za svaki komad oružja mora tražiti nabavna dozvola iako je građanin posjednik već iste kategorije oružja

-

Da se novi prijedlog Zakona dade na uvid zainteresiranoj javnosti kako bi se kroz javnu raspravu još dodatno razjasnile sve pojedinosti

Na kraju još samo želimo reći da tražimo isto tako da se još više penalizira svaka zloporaba oružja i da se ako treba u svaki stavak KZ-a koji se tiče nekih kaznenih djela protiv imovine, života i tijela, osobnih sloboda ili prava zaštićenih meunarodnim ugovorima doda stavak kao kvalificirani oblik uporabe vatrenog oružja prilikom počinjenja takvog kaznenog djela.

Također nemamo ništa protiv inicijative da se oružje koje se može nositi u svrhu samoobrane bude u posebnom režimu nabave i da se za njega posebno uredi dokument koji će građanina legitimirati kao onog tko ima pravo nositi takvo oružje jer ne želimo divlji zapad već primjerenu srednjoeuropsku državu sa velikom i dugom tradicijom kulture lova, športa i vojne tradicije, a što smo i nesumnjivo bili do prosinca 1918,g., i onog srljanja gusaka u magli i do kada smo kao takvi i imali liberalni zakon oružju.

Molimo vas da svojim punim imenom i prezimenom podržite ovu našu inicijativu tako da se svaka politička stranka prije skorašnjih lokalnih izbora dobro razmisli što joj znači više desetina ili stotina tisuća glasova.

http://www.citizengo.org/hr/41237-da-li ... rije?tc=fb
Fratt
Accurate Shooter
Accurate Shooter

Post by Fratt »

Potpisano.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

NAPOMENA:

Na internetu možete pronaći, na ovom linku:

https://www.zakon.hr/z/270/Zakon-o-oru%C5%BEju

ovo:

Zakon o oružju

pročišćeni tekst zakona

NN 63/07, 146/08, 59/12, 70/17

na snazi od 22.07.2017.

OVO NIJE NOVI ZAKON O ORUŽJU !!!

Ako provjerimo u Narodnim novinama, Službeni list 70/2017., NEMA nikakvog novog Zakona o oružju, kao što se vidi iz popisa objavljenih zakona i drugih propisa:

https://narodne-novine.nn.hr/search.asp ... retraga=da

Donesen je i u Saboru RH usvojen

Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, NN 70/2017, (1657), zakon, 19.7.2017.

Dakle, NOVOG zakona o oružju JOŠ NEMA !!!

Novi Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana još se priprema i tek mu slijedi čitanje i rasprava u Saboru RH.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

HRVATSKI SAVEZ AKCIONOG STRELJAŠTVA
CROATIAN ACTION SHOOTING CONFEDERATION
Boškovićev uspon 12, Pula, 52100, GSM +385 99 22 357 45; OIB: 19649964905;
Broj: 4/2018.
Pula-Pola, 13. ožujka 2018.
U utorak, 13. ožujka 2018., u Galeriji Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog streljačkog saveza, Hrvatskog časničkog zbora PGŽ i časopisa ZAŠTITA, održan je okrugli stol pod nazivom: STRELIŠTA U REPUBLICI HRVATSKOJ.
Okrugli stol imao je za cilj osvijestiti problem nedostatka strelišta u Republici Hrvatskoj, njihovu slabu opremljenost modernim uređajima i opremom, mala ili nikakva ulaganja u ista te zabrinjavajuću tendenciju postupnog smanjivanja broja strelišta kao i problem ne - izgradnje novih.
Također se razgovaralo i o zakonskoj regulativi koja se odnosi na strelišta i ostala mjesta određena za vježbe gađanja, te usklađenošću s novom Strategijom nacionalne sigurnosti koja je stupila na snagu u mjesecu srpnju 2017.
Predavanje su održali Hubert Kišpal iz Hrvatskog streljačkog saveza, Rajko Samueli-Kačić iz Hrvatskog časničkog zbora, predstavnik Ministarstva obrane RH, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Zapovjedništva specijalne policije i Upravnih poslova. U raspravi su sudjelovali i predstavnici Hrvatskog saveza praktičnog streljaštva, Dubravko Gvozdanović, predstavnik Hrvatskog saveza akcionog streljaštva Edgar Franjul, te predstavnici Hrvatskog ceha zaštitara. Doneseni su zaključci da se nakon okruglog stola organizira sastanak Koordinacije udruga koja štiti interese svojih članova i legalnih posjednika oružja, koja je osnovana 12. ožujka 2014., a čine je: Hrvatski streljački savez, Hrvatski savez za praktično streljaštvo, Hrvatski savez za akciono streljaštvo i Hrvatski lovački savez.

S poštovanjem,
P R E D S J E D N I K
Edgar Franjul, mag.iur.
DSC_1018.JPG
DSC_1020.JPG
DSC_1021.JPG
DSC_1023.JPG
DSC_1026.JPG
DSC_1029.JPG
DSC_1030.JPG
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

HRVATSKI SAVEZ AKCIONOG STRELJAŠTVA
Boškovićev uspon 12, Pula, 52100, GSM +385 99 22 357 45; OIB: 19649964905;
Broj: 12/18
Pula-Pola, 28. lipnja 2018.

Ministarstvo unutarnjih poslova
Ulica grada Vukovara 33
10 000 Zagreb

PREDMET: Nacrt prijedloga Pravilnika o civilnim strelištima i drugim mjestima određenim za vježbe gađanja,
primjedbe i prijedlozi, dostavljaju se.-

Poštovani,
u ime Hrvatskog saveza akcionog streljaštva, kao Regionalni direktor, dostavljam primjedbe i prijedloge na navedeni nacrt pravilnika.

Mišljenja smo da je ovakav prijedlog apsolutno neprihvatljiv te da doslovno ubija streljaštvo, koje je športska aktivnost od interesa za obranu Republike Hrvatske. Ako je cilj spriječiti i onemogućiti Hrvatima bavljenje streljaštvom, ovakav pravilnik ostvario je zadani cilj.

Strelišta u Hrvatskoj ima jako malo, donošenjem ovakvog Pravilnika bit će ih još manje. Športski klubovi koji se bave streljaštvom nisu korporacije niti tajkunske organizacije sa neizmjernim izvorom financiranja a da bi si mogle priuštiti izgradnju strelišta okruženog tri metra visokim armirano-betonskim zidovima i armirano-betonskim blendama, koje bi trebale „spriječiti opaljenje metka u vis“!?

Uvidom u prijedlog Pravilnika, stječe se dojam da predlagatelj nikada nije čuo za praktično i akciono streljaštvo, već je i dalje ostao u nekakvom imaginarnom svijetu pedesetih godina prošlog stoljeća kada se pucalo zastarjelim tehnikama.

Ako pogledamo čl. 3 prijedloga, civilno strelište „mora biti izgrađeno sukladno odredbama posebnih propisa kojima se uređuje gradnja objekta“. Ni jedno streljačko društvo ne može si priuštiti izgradnju objekta, ishodovanje građevinskih i inih izmišljenih dozvola i suglasnosti, koje iziskuju pozamašne svote novca i birokratske postupke koji traju godinama. Mišljenja smo da treba razlikovati KOMERCIJALNA strelišta, koja bi otvarali poslovni ljudi koji žele zaraditi i vratiti uloženo, te ŠPORTSKA strelišta, koja bi koristili streljački klubovi i koja ne bi iziskivala građevinske dozvole i tone i tone betona. Takva strelišta mogu se napraviti od zemlje, a najbolji primjer za to je strelište MUP-a u Vrbovcu, koje ima stage-ove načinjene od zemlje. Također, strelište za 600 metara NEMA nikakve betonske zidove uokolo, niti su oni potrebni. Nigdje u svijetu ih nema na takvim strelištima, postoje samo u glavama nestručnjaka koji su ovo predložili. Za takve „predlagatelje“ jedino sigurno strelište valjda bi bilo tako napravljeno da strijelac puca iz betonske kupole s prozorčićem usmjerenim u metu???

Zašto predlagatelj misli da bi na takvim strelištima trebalo sagraditi prostorije koje bi bile napravljene kao prodavaonice oružja? Pa strijelci uglavnom koriste svoje vlastito oružje i ne ostavljaju ga na streljani. Športsko strelište treba imati kontejner ili provizornu baraku u kojoj se čuvaju mete i stalci za iste.

U članku 4. navodi se „ograda od pletene žice“ visine najmanje 200 cm. Nama to više liči na logor, nego na strelište na kojem se provode streljačke aktivnosti. I opet se postavlja pitanje financiranja takvih zahtjeva. Vatrogasni aparati na strelištu napravljenom od zemlje, sukladno posebnom propisu??? Za koga i zašto?? Osim ako želite pogodovati firmi koja prodaje vatrogasne aparate…

Tu je i ograničenje na 45 decibela u najbližem objektu u kojem borave ljudi?

Članak 5. navodi zidove od armiranog betona, debljine najmanje 8 cm ili od pune opeke najmanje debljine 12 cm, visoke tri metra. Znate li kolika je cijena takvog zida dugog npr. 4 x 50 metara? To ni jedan streljački klub u Hrvatskoj nije u stanju platiti.

Čl. 6. navodi blende koje bi štitile od izlijetanja metka u vis. Od izlijetanja metka u vis ne štiti se blendama, već pridržavanjem sigurnosnih pravila na streljanama.

Čl. 7. kaže da pod strelišta mora biti od zemlje ili pijeska najveće granulacije do 2 mm??? Pa zar ćemo i zemlju morati prosijavati?? I zašto bi to uopće činili??
Razmak između streljačkih mjesta mora biti najmanje 100 cm??? Pa zar još uvijek niste spoznali da postoje klubovi koji se bave PRAKTIČNIM a ne STATIČNIM streljaštvom??

Ne vidim svrhe dalje komentirati prijedlog Pravilnika, jer, ovaj je apsolutno neprihvatljiv, neživotan i neprimjenjiv, te treba sačiniti novi. Rješenja i elaborati za moderna strelišta postoje, ima ih cijela EU, samo ih treba pogledati i napisati prijedlog koji će ih uvažiti.

S poštovanjem,
Edgar Franjul, mag.iur.
Post Reply