R.I.P. IVAN VEKIĆ

Neobavezna rasprava bez svađa.
Post Reply
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

R.I.P. IVAN VEKIĆ

Post by EdgarFranjul »

Preminuo Ivan Vekić, ratni ministar unutarnjih poslova

Autor: T. Pšenko
Datum: srijeda, 17. prosinca 2014. u 20:08

Uz značajnu ulogu u politici, zapamćen je ostao i po svom radu u književnosti kojom se bavio.

U 76. godini života u srijedu je u osječkoj bolnici preminuo ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić koji je bio i predsjednik stranke Hrvatska straža. Rođen je 18. listopada 1938. u mjestu Poljica kod Vrgorca.

Vekić je bivši član te jedan od osnivača HDZ-a iz 1989. godine. Po struci je bio pravnik, a dužnost zastupnika u Saboru obnašao je od 1990. do 1992. godine. Od 31. srpnja 1991. do 15. travnja 1992. bio je drugi ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, a na toj je poziciji zamijenio Josipa Boljkovca, dok je njega zamijenio Ivan Jarnjak.

Uz politiku, zapamćen je ostao i po zapaženosti u književnosti kojom se bavio. Napisao je četiri prozna djela od kojih je posljednje roman iz 2012. godine, ''Polje puno krizantema'', proglašeno najčitanijim romanom 2012. godine. Za života je odlikovan redom Ante Starčevića.
Attachments
1_333103.jpg
1_333103.jpg (36.33 KiB) Viewed 3563 times
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
MaxMagnus
Accurate Shooter
Accurate Shooter

Re: R.I.P. IVAN VEKIĆ

Post by MaxMagnus »

Pokoj mu duši.
zna se kakav neprijatelj je dobar neprijatelj...

---------------

Samo dvoje je umrlo za tebe :
1. Isus Krist
2. Hrvatski domobran

Jedan je umro za tvoju dušu,drugi za tvoju slobodu.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

SRAMOTNO: Nitko od vladajućih nije došao na pogreb ministra Vekića

Autor: Iva Međugorac
Datum: subota, 20. prosinca 2014. u 10:34

Nitko od vladajućih nije se pojavio na Vekićevom pogrebu.

U prigradskom osječkom naselju Višnjevcu, pokopan je ratni ministar unutarnjih poslova i jedan od osnivača HDZ-a Ivan Vekić. Ujedno, on je bio počasni predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, koju vodi Josip Klemm. Upravo je on nakon pogreba kritizirao vladajuće zamjerajući im to što se nitko od predstavnika službene vlasti nije pojavio na Vekićevom sprovodu, premda je bio ministar unutarnjih poslova.

Ipak, s obzirom na to da je Vekić bio jedan od osnivača HDZ-a na pokopu su bili predstavnici iz vrha te stranke.

Podsjetimo, ovo nije prvi propust vladajućih, i to baš sličnoga tipa. Naime, na nedavnom obilježavanju 15-te godine od smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, također se nitko nije pojavio, a brojni predstavnici Vlade odbili su komentirati njegovu ulogu u stvaranju Hrvatske. Baš kao i Tuđmana kao političara.

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/1 ... ekica.html
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

IN MEMORIAM

Vekić spada u red hrvatskih velikana, uz Tuđmana, Bobetka i Šuška
Culej je rekao kako ministra unutarnjih poslova kao Hrvata može biti sram što nije došao na sprovod Ivana Vekića

Datum objave: 20.12.2014 | 01:11 Autor: ab

Emisija 'Bujica' od početka do kraja bila je posvećena preminulom ratnom ministru unutarnjih poslova Republike Hrvatske Ivanu Vekiću. Gostovali su počasni predsjednik Udruge specijalne policije Željko Sačić te Stiv Culej, dopredsjednik Udruge specijalne policije.

Culej je komentirao posljednje trenutke s pokojnim Vekićem te je opisao kako je otišao kod svog prijatelja, kod svog ministra posjetiti ga znajući da mu se bliži kraj. Rekao je da kada mu je došao u bolnicu vidio je da je već tada imao problema jer nije mogao niti tablete progutati, no kada ga je ugledao oči su mu živnule te mu je Vekić rekao da okupi dečke oko sebe te da ne daju da ih prevare. Neka budu za domovinu spremni.

Sačić je rekao kako on smatra da je Sačić bio ne samo ratni ministar, nego i zapovjednik oružanih snaga u tom periodu. Ta činjenica ga stavlja u red četvorice velikana koji više nisu mešu nama, odnosno velikih hrvatskih domoljuba. To su Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Ivan Vekić te Janko Bobetko.

Međutim, na sprovodu Ivana Vekića nije nitko bio od državnog vrha. Culej je komentirao kako je u našoj domovini sve moguće pa i to. ''Osobno sam obišao sve svoje suborce i upitao sam ih da li je itko od dužnosnika došao na sprovod'', rekao je Culej te dodao:''Obznanio sam to tada i sada ću. Gospodine, ako te mogu tako nazvati. Ministre unutarnjih poslova, preminuo je čovjek, velikan, ratni ministar Hrvatske. Kada ti nisi bio na našoj strani, nisi bio tamo gdje ti je bilo mjesto i kao svakome Hrvatu stid te bilo dok god si živ. A ja ti se kunem s ovog mjesta, u ministarstvu stoje slike svih ministara od početka do kraja, ali tvoja i slika tvojih suradnika neće u dogledno vrijeme kada siđete s vlasti''.

http://direktno.hr/en/2014/direkt/4975/ ... 5%A1ka.htm
Post Reply