Ovrhe nad građanima RH

Neobavezna rasprava bez svađa.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Ovrhe nad građanima RH

Post by EdgarFranjul »

Nezakonite ovrhe provodi zločinačka ogranizacija koju štiti država!
Sumnjamo da ovrhovoditelji falsificiraju dokaz o vraćanju ili dostavi ovršnog naloga, a ovršni nalog niti ne pošalju. Tako na prevari bogato zarađuju ovrhovoditelji, Fina, te banke koje provode ovrhu, ističe Dragutin Lesar.

--------------------------------------------------------------------------------
Autor: Damir Kramarić Photo: Igor Kralj/PIXSELL Nedjelja | 12.06.2011 21:49

Besramna pljačka više od stotinu tisuća siromašnih hrvatskih građana putem nezakonitih ovrha, a o čemu smo na portalu Dnevno u više navrata iscrpno izvještavali, nije plod samo puke slučajnosti, neznanja ili nedovoljno jasnih zakonskih propisa, već je to, po svemu sudeći, smišljena ozakonjenja pljačka koju provodi organizirana kriminalna organizacija koju sačinjavaju, te podržavaju, i predstavnici mnogih hrvatskih državnih institucija!

Zaključak je to velikog višemjesečnog istraživanja koje su, neovisno jedni od drugih, proveli s jedne strane novinari portala Dnevno, a s druge strane aktivisti Hrvatskih laburista - stranke rada, predvođeni saborskim zastupnikom Dragutinom Lesarom.

Kad bi dobili nalog, građani bi platili dugovanja

- U zadnjih nekoliko mjeseci dobili smo bezbroj poziva i pisama očajnih ljudi. Na osnovu svih tih pritužbi krenuli smo istraživati srž cijele priče, te smo došli do zaključka da problem ne leži u lošem zakonu, već u (ne)provedbi i (ne)kontroli Zakona o ovrsi i Zakona o ovrsi novčanih sredstava. Zaključili smo to na osnovu informacija koje smo prikupili, a koje kažu da čak 90 posto ljudi koji su ovršeni nisu prethodno dobili ovršni nalog, iako su ga po zakonu morali dobiti – ističe u uvodu Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista.

- Sumnjamo da ovrhovoditelji falsificiraju dokaz o vraćanju ili dostavi ovršnog naloga. Kada bi građani dobili ovršni nalog, imali bi osam dana vremena da se žale na rješenje o ovrsi, odnosno da plate dug zbog kojeg im prijeti ovrha, što bi, po zdravorazumskoj logici, učinili gotovo svi kojima prijeti ovrha. No u tom slučaju mnoge karike u ovršiteljskom lancu ostale bi bez zarade. Sumnjamo, stoga, da se lažni ovršni nalozi ispunjavaju tako što ovrhovoditelj lažno navede da je nalog poslan na kućnu adresu, te da ga nitko nije preuzeo (iako nije ni upućen), a potom se naknadno ispunjavaju bjanko poštanski papiri, kako bi se odgovorni mogli pravdati da su ovršni nalog ipak poslali na ovršenikovu adresu - pojašnjava Dragutin Lesar, te potom raščlanjuje kome je u interesu da se ovrha provodi bez prethodne najave i znanja ovršenika.

Ministarstvo financija moralo bi kontrolirati Finu

- Znamo li da dug od 400 kuna u slučaju ovrhe, zbog javnobilježničkih naknada, te kamata i ostalih troškova, u prosjeku naraste na 1100 do 1200 kuna, jasno je kome je u interesu da dužnici ne saznaju da im prijeti ovrha. U tom slučaju, dakle, zarađuju ovrhovoditelji, Fina, te banke koje provode ovrhu. Fina čak 57 kuna naplaćuje formular kojega dužnici moraju ispuniti samo kako bi saznali tko ih ovršuje, dok se banke namiruju kamatama na minuse, kao i naknadama za opomene, te dodatnim kamatama na te naknade – pojašnjava Lesar ono što dobro znaju svi koji su na svojoj koži iskusili ovršiteljska kliješta, koja ne bi mogla biti tako surova i nepravedna da se u cijelu priču nisu uključila i nadležna državna tijela koja su dozvolila besramnu pljačku siromašnih hrvatskih građana.

- Ministarstvo financija moralo bi kontrolirati FINU i poslovne subjekte koji provode ovrhu, guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski morao bi nadzirati banke i štedno-kreditne zadruge, dok bi javne bilježnike i ovrhovoditelje trebalo nadzirati Ministarstvo pravosuđa. Nitko od njih, međutim, ne radi svoj posao, što omogućuje bankama, Fini i ovrhovoditeljima da krše zakone na štetu golemog broja ovršenika. Ovrhu, kao prvo, provode bez naloga, ne poštuju, potom, ni zakonsku odredbu da se s računa ovršenika smije uzeti samo trećina primanja, odnosno da se ne smije skidati dječji doplatak, alimentacija i slično, te ovršenicima, kao treće, ne dozvoljavaju da doznaju tko sjeda na račun sve dok ne plate sramotnu naknadu od 57 kuna. Zato i tvrdim da je ovakvo provođenje ovrha ozakonjena pljačka hrvatskih građana, pljačka koja je poprimila oblike ludila – podvlači Lesar, koji ovih dana prikuplja potpise građana za izmjenu Zakona o ovrhama i koji oštećenim građanima savjetuje da se obavezno žale Ministarstvu financija, Ministarstvu pravosuđa i Hrvatskoj narodnoj banci, kako bi ih natjerali da napokon počnu raditi svoj posao.

Rohatinski šutnjom dokazuje da je bankarski lobi zarobio Hrvatsku

- Guverner Rohatinski već nekoliko mjeseci šuti o svemu, iako ga je hrvatska javnost bezbroj puta upozorila na problem. Time pokazuje da ga nije briga za problem građana, da živi pod staklenim zvonom te da ne čuje vapaj hrvatske sirotinje. I ovom prilikom ga pozivam da odmah pošalje nadzor u banke. Taj poziv već sam mu i ranije upućivao, no on nije reagirao, čime samo potvrđuje činjenicu da je bankarski lobi doista zarobio Hrvatsku - zaključuje Dragutin Lesar.

Njegove zaključke, zbog kojih bi u normalnoj državi isti tren pala cijela Vlada, u potpunosti podržava i Mladen Godek, član Izvršnog odbora HHO i iskusni odvjetnik, također do u detalja upućen u problematiku nezakonitih ovrha.

Godek: Zbog prestrašne nepravde, građani bi trebali tužiti državu

>>>Trebalo bi se do neba oriti da su ovrhe protuustavne i nezakonite!
- Već sam rekao da ni u jednoj državi na svijetu ne postoji praksa da se ljudima plijeni sav novac s računa, kao što se to već godinama radi u Hrvatskoj. Iako je Ustavni sud prije nekoliko godina presudio da je praksa uzimanja cijelog iznosa s nečijeg računa nezakonita i neustavna, te iako to stoji i u Narodnim novinama, Fina i banke i dalje ljudima plijene cijelu plaću, pa čak i dječje doplatke, invalidnine i ostale zaštićene kategorije primanja. To je prestrašna nepravda, zbog koje bi se građani morali udružiti u Udrugu, te tužiti državu. Uvjeravam vas da bi takva tužba vrlo skupo stajala hrvatski državni proračun - podvlači još jednom Mladen Godek.

Odgovorni u HNB-u ne odgovaraju na upite

Zašto guverner Hrvatske narodne banke ne kazni banke koje pljačkaju hrvatske građane putem ovrha i jesu li u pravu oni koji tvrde da strane banke drže u šaci i Hrvatsku narodnu banku i hrvatsku državu, upitali smo odgovorne u HNB-u, no odgovora do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

--------------------------------------------------------------------------------

Dobili smo zato mnogo pisama ovršenih građana, koji svojim primjerima potvrđuju sve o čemu su govorili Lesar i Godek. Ovom prilikom objavit ćemo nekoliko pisama:

Branitelju blokirali račun zbog navodnog duga iz 2005.?!

Iako sam umirovljeni policijski službenik i hrvatski branitelj, nije mi jasno što se događa. Jednog dana shvatio sam, naime, da mi je bez najave blokiran račun. Otišao sam u Finu, gdje su mi rekli da me je VIP blokirao. Odvjetnik koji zastupa VIP rekao mi je da postoji dug iz 2005. godine (riječ je o zastari zbog koje se ne bi smjeli provoditi ovrhe - op. a.), te da su me obavijestili o tome. Ja o tome nemam pojma. Čudi me da mi mogu oduzeti sva sredstva za život, iako se radi o navodnom dugu iz 2005. godine. Pa tko čuva račune šest godina? Jer ako nemate račun, ponovno plaćate tobožnji dug uz kamatu koja je veća od tog duga. Kao prvo, ne sjećam se da sam kod njih imao ugovor, a kao drugo: da sam im kojim slučajem dugovao iznos koji potražuju, platio bih ga na vrijeme i nakon nekog vremena bacio račun. Ovako, ne znam što ću i kako ću, jer su me ostavlili bez kune. Njih, međutim, boli briga. Ako to spada u ljudska prava onda ne trebam ni živjeti - ističe u svom potresnom pismu umirovljeni policijski službenik, Krešimir Horvat.

Račun blokiran, a novac tjednima stoji na računu

Sličan slučaj opisala nam je i Ines Mamić iz Zagreba:

- Imam dugovanje prema Vip-netu i slažem se s tim, ali želim napomenuti da kod nas nema institucije koja nadzire javnobilježničke i odvjetničke nagrade i troškove koje oni sami određuju, tako da je moje dugovanje od 2000 sada naraslo na 4000 kuna. Želim,osim toga, istaknuti da mi je 27. travnja. 2011. sjela uplata na tekući. Kad sam došla u banku, saznala sam da mi je račun blokiran i da mi je Fina uzela te novce. E sad, meni je 09. svibnja 2011. sjela plaća, ali i 20. svibnja 2011. ti novci još su stajali na računu, dakle nitko ih nije uzeo, a ja nisam mogla do njih.

>>>Katastrofa novog zakona u Fini: Desecima tisuća Hrvata prijeti glad!
Pitam se, zar ne bi Fina trebala uzeti novce čim sjednu na račun, jer kamata je bila manja 09. svibnja nego danas? Kad sam zvala Finu, rekli su mi da dođem osobno pa da tamo vidim zašto nisu uzeli novce, jer je moguće da nisu dobili informaciju od banke. Rekli su da ću morati ići u banku i kazati im da tu informaciju pošalju u Finu! Tražili su, dakle, da u 21 sat pješice idem od jednih do drugih i radim njihov posao???

I evo, novci su još na računu, račun je blokiran, telefonom ne mogu ništa napraviti, već moram sve obilaziti, čekati u redu i govoriti im kako da rade svoj posao. Ponavljam da ne bježim od duga. Neka uzmu koliko sam dužna, ali ne možeš od mene napraviti siromaha i blokirati mi sve dok se ne sjete sve to ažurirati. I kome da pišem tužbu da su mi temeljna ljudska prava oduzeta i čemu taj Ustav kad me ne štiti i čemu taj Ovršni zakon kad ga se ne poštuje? - pita se Ines Mamić iz Zagreba.

Još jedna nezakonita ovrha bez najave i upozorenja

Javio nam se i čitatelj iz Pule, koji je pročitao naše tekstove o nezakonitim ovrhama, a koji i sam ima sličnih problema.

- Imao sam obrt koji sam zatvorio 2008. zbog krize i masovnog gubitka klijenata. Ostao sam dužan državi i nadao se da ću uspjeti riješiti taj dug. Međutim nisam imao od kuda. U međuvremenu sam pronašao posao i plaća mi je trenutno 2500 kuna. Imam ratu kredita i obavezno osiguranje kredita Jučer mi je Fina blokirala tekući račun u OTP banci, bez ikakvog upozorenja. Ničega niti od banke niti od Fine. Imam i kreditnu karticu u toj banci. Trenutno nemam pojma kako i kuda, što će biti s kreditom, što će biti sa kreditnom karticom. Osjećam se jadno, poniženo i opljačkano. Ne znam kome da se javim i što da napravim. Htio bih ostati anoniman, jer me sram samoga sebe - ističe, pak, čitatelj iz Pule.

Zadnja Promjena: Nedjelja | 12.06.2011 21:49
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
BorisVasiljevic
Deputy
Deputy

Re: Ovrhe nad građanima RH

Post by BorisVasiljevic »

Neka, neka, sve je to dobro! To od nas traži EUROPA... A ovce neka i dalje brste što im Jadrankica servira pod krinkom simbola novog fašizma: Plave zastave sa zvjezdicama. Ljudi ne razumiju da su upravo te banke vlasnici naše vlasti. To je jedini razlog zašto Račanova vlada nije pohapsila sve one prije sebe i otvorila goli otok. Zato što nije bitno koja tri slova su na vlasti jer su svi u vlasti bankara koji ovdje rade šta hoće!

Ono što švabe nisu uspjeli oružjem 1941-e napraviti ovdje, sada rade ekonomski uz pomoć petokolonaša koji čine sve slojeve vlasti. Sve smo prodali tajkunima za jednu kunu - jer pošto nije bilo pobune naroda, znači da je to narod odobravao - a na kraju će i narod prodati u roblje za jednu kunu. Velike zeleno-sive posude uz zgrade na ulici. TO je naša europska utopija!
Chuck Norris can squeeze orange juice from a banana.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Mala ispravka: banke su vlasnici SVIH nas!

Putem tekućih računa, koje moramo imati jer bez njih ne bi dobili plaću, putem dozvoljenih minusa, putem kreditnih, revolving i ostalih kartica, lihvarskih kredita s najvećim kamatama na svijetu...
BorisVasiljevic
Deputy
Deputy

Mislim da smo mi jedina država na svijetu u kojoj se primanja MORAJU dobivati preko računa u bankama. Prije nekoliko godina bilo je aktualno da plaća koju isplati poslodavac "pliva" unutar iste banke 14-20 dana prije nego sjedne na račun radnika. U slučaju velike firme sa više tisuća zaposlenih u kojoj sam tada radio, to je enormna zarada za banku samo ako se uzme u obzir pasivna štedna kamata. Nitko se nije bunio.

U normalnim državama vlast ne zanima kako je novac od poslodavca došao radniku u ruke. Bitno je da se plati porez. Dakle, normalno je da poslodavac digne sa svog poslovnog računa novac, pravda ga kao plaću, honorar, nijebitno šta i na to samim time plaća porez (i doprinose ako ih država ima) u obračunskom razdoblju. Da li će on time kupiti hašiš, gajbu pive, platit kurabu, to državu ne zanima - bitno je da se plate potrebni porezi!

Kod nas, ne, prvo treba da se banke obrste, izgube transakciju, naprave sto gluposti dok dobiješ svoje novce. A da, i da ne zaboravimo, naplate obaveznih 10-60 kuna (zagrebačka banka npr.) za neko imaginarno vođenje računa. Nitko se ne buni.

Sve je ovo naravno počelo ukidanjem SDK i ulaskom "poslovnih" banaka u poslovanje. Time je naravno nastao i kaos koji danas zovemo financijski sustav RH. Nitko se nije bunio.

Ja doista ne razumijem kako jedan narod može biti toliko pasivan uz činjenicu da je radno sposobno jedva milijun stanovnika pri čemu na plećima nekih 700 000 stoji 200 000 preplaćenih birokrata i političara koji realno ne rade ništa. Ne računamo tu djelatnu policiju, medicinare i ostale društveno korisne službe. Nitko se ne buni.

Pa budući da se nitko ne buni, očito to nije problem i sve je ružičasto. A ovi što pišu po novinama i žale se na televiziji su očito unutrašnji neprijatelji koji rove protiv tekovina naše narodnooslobodilačke borbe? Odakle mi je ovo poznato. Pa da! Iz ONOG sistema. Hm...
MaxMagnus
Accurate Shooter
Accurate Shooter

Post by MaxMagnus »

Evo na zašto Hrvat neće lako legalnim putem do oružja...a i što će mu kada njime neće braniti napad na svoja osnovna prava i pljačku svoje imovine.
zna se kakav neprijatelj je dobar neprijatelj...

---------------

Samo dvoje je umrlo za tebe :
1. Isus Krist
2. Hrvatski domobran

Jedan je umro za tvoju dušu,drugi za tvoju slobodu.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Dr Kulić: Hrvatska je bankrotirala, pa bankama kao žrtvu prinosi svoje građane

Morali bi imati guvernera Hrvatske narodne banke da tu pljačku spriječi. No mi nemamo guvernera. Jer da imamo, isti bi tren oduzeo licencu bankama koje pljačkaju hrvatske građane - ističe ugledni ekonomist.

Autor: Damir Kramarić Photo: Pixsell Utorak | 14.06.2011 22:47

'Kad se sve rasproda i narod i radnici bit će isključeni iz politike i nikoga neće biti briga za njihov život. Ulazimo u proces u kojem ono što će preostati neće biti dovoljno ni za minimum egzistencije, a kamo li za plaćanje obaveza prema vlasti koja će plaćati inozemne dugove i koja će biti sve represivnija što bude slabija. Takva će biti prema onima koje je razvlastila i razoružala, dakle prema ljudima koji više ne mogu pružiti otpor. Sve to će, na koncu, dovesti do nestanka Hrvata s ovih prostora i to u roku od 70 godina. Posljednji koji će nestati bit će vojni i politički podanici.' – istaknuo je između ostalog u intervjuu za naš portal, početkom ove godine, dr. Slavko Kulić, ugledni znanstvenik koji slične upozorenja ponavlja već petnaestak godina, a čije crne prognoze su se, po svemu sudeći, na veliko zaprepaštenje onih koji to shvaćaju već počele ostvarivati.
>>>

Nezakonite ovrhe provodi zločinačka organizacija koju štiti država!

'Ovo je ništa u usporedbi s onim što nas čeka'

- Masovne protuzakonite ovrhe, zbog kojih na tisuće ljudi ostaju bez igdje ičega, potvrđuju da smo ušli u područje neobazrivosti o kojem sam govorio, a gdje vlada beznađe i agonija i gdje će ljudi ostati bez svega što su imali. Trenutno u Hrvatskoj imamo 2,5 milijuna ovrha. Sada, međutim, strane agencije utjeruju dugove na način da pljačkaju sve redom, a država im to dopušta. No, ovo je ništa u usporedbi s onim što nas čeka. Morate znati da je Hrvatska već sada u bankrotu, jer je visina anuiteta koji ove godine pristiže na naplatu čak 15 milijardi eura (prema informacijama stranih banaka), dok Hrvatska u pričuvi ima svega 10,5 milijardi eura. Zbog tako katastrofalne situacije država žrtvuje svoje građane, što se najbolje vidi na primjeru ovrha. Na djelu je, dakle, nemilosrdna i bešćutna pljačka koju možemo nazvati i neoliberalnom eutanazijom, jer iza nje ništa ne ostaje – potvrdio je dr. Kulić već u uvodu točnost informacija iz našeg istraživanja, a prema kojima udružena zločinačka organizacija (koju čini i država) nezakonitim ovrhama već mjesecima pljačka vlastite građane.

Strane banke uz pomoć domaćih poslušnika žive od dužničkog roblja

Dodao je, osim toga, da je sada i više nego bjelodano da strane banke uz pomoć domaćih poslušnika i parazita koji udaraju pečate (javni bilježnici) žive od dužničkog roblja, odnosno od hrvatskih građana koji su bili prisiljeni dići kredite, a koji te kamatama i razlikama u tečaju prenapuhane kredite više ne mogu otplaćivati i koji će zbog toga, prema njegovim riječima, ostati bez svega što su imali.

Iste banke u drugim zemljama se drugačije ponašaju

- Morali bi imati guvernera Hrvatske narodne banke da tu pljačku spriječi. No mi nemamo guvernera. Jer da imamo, isti bi tren oduzeo licencu bankama koje na tako bešćutan način pljačkaju hrvatske građane. Iste te banke takve stvari u drugim zemljama ne rade. Zato i tvrdim da su kriza u Grčkoj i Argentini ništa u usporedbi s katastrofom koja će zadesiti Hrvatsku. No, na to hrvatsku javnost upozoravam već punih petnaest godina, pa me nitko ne sluša ili ne shvaća ozbiljno – pesimistično za Dnevno.hr zaključuje dr. Slavko Kulić, u svijetu jedan od najcjenjenijih hrvatskih ekonomista kojega u Hrvatskoj, nažalost, već dvadeset godina malo tko shvaća ozbiljno.

Zadnja Promjena: Utorak | 14.06.2011 22:47
BorisVasiljevic
Deputy
Deputy

Ljudi ne razumiju da je cijela struktura današnje civilizacije samo virtualna. Jedna velika laž koju uspješno promovira čarobna kutija kojoj program stvaraju najbolji učenici Goebelsove škole propagande. Kad ste zadnji put vidjeli neki dokumentarac koji ne izgleda kao reklama za neku firmu ili neki proizvod? Ja se baš ne sjećam.

Bankari upravljaju i uspješno manipuliraju svime jer, eto, svi pristaj(emo) igrati igru. Možda čak i nesvjesno! Kada bi se nekim čudom masovno ljudi okrenuli od ekonomskog sistema današnjice i malo kofrčili na svoje političare (da padne 5-6-7 političkih putrenih glava, ne treba više od toga), bankarski sistem bi krahnuo istog trenutka i ekonomska kriza bi nestala istog trena. Otkad se zlato ne koristi kao realno uporište vrijednosti novca, od tada smo prešli u doba gdje je moguće imati resursnu civilizaciju jer novac samo smeta u daljnjem razvoju. Monetarni sistem je ne počiva na prirodnim procesima i kao takav je neodrživ. Zato imamo tolike inflacije i neke imaginarne vanjske dugove.

Ljudi ne shvaćaju da je novac vid kontrole, a ne nužnost. Dakle, realno, novac kao koncept je zastario još 1906-e godine ali tromost civilizacije će nas dovesti do točke uništenja nakon koje će opet novac postati žalosna potreba. Kad malo pogledamo, u zadnjih 20 godina razni novci su gubili i dobivali vrijednost kako je bilo potrebno za dnevno-političko-moćničke potrebe. Je li Švicarska postala naglo proizvođač i izvoznik dijamanata? Je li započela svemirski program? Zašto je onda švicarac toliko narastao? Zato jer je to netko tako odlučio! Netko je rekao "Dignite za x.yz posto!".

Ali kako bi to narod - kojemu je glavna egzistencijska vodilja da ima veću kuću od susjeda, bolji i noviji auto, veći i ljepši televizor - shvatio. Narod zna ono što mu servira magična kutija. A magična kutija većinom servira dezinformacije i reklame. Malo je Hrvata otišlo u dužničko ropstvo iz potrebe, više ih je otišlo jer Bože oprosti im ne znaju što čine!. Popušili su fintu, nasjeli su na reklamu! Nova generacija 'rvata je još gora jer ih je magična kutija uglavnom i odgojila! Zato i jesu krvoločni i bezdušni kako vidimo u medijima. Nije dobro...
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

OVRŠENI BRANITELJ PIŠE JADRANKI, IVI I LUKI:
'Pomozimo bogatima da do kraja ogule sirotinju i da se pri tom osjećaju dobro'

Otvoreno pismo višestruko ranjavanog branitelja, trenutno na rubu egzistencije, objavljujemo s nadom da će netko od osoba kojima je pismo upućeno ipak reagirati, te da će zaustaviti lavinu legalizirane pljačke koja i dalje ruši i razara siromašnu Hrvatsku.

Autor: D. K. Photo: Matija Vasiljevski Srijeda | 29.06.2011 22:13

'Poštovani predsjedniče Sabora, predsjednice Vlade, predsjedniče Republike, ministrice Financija, guverneru Hrvatske narodne banke, direktore FINE, ravnatelju HZMIO, predsjednice Općinskog suda u Puli, direktore VA-BA banke, Pučki pravobranitelju!

Sada kada je naša državica, isključivo voljom vas - naših visoko moralnih političkih elita napokon pred vratima EU, te kada su neki od vas, među sobom i svojom djecom već podijelili sva mjesta koja će Hrvatskoj pripasti u EU parlamentima, nudim vam pomoć da napunite prazni budžet jer znam da sve milijarde koje ćete ovrhama maznuti svojim podanicima, te ih napumpati dodatnim troškovima, kamatama, javnobilježničkim tarifama i drugim čudima, neće biti dovoljne da nahrane vaše silne apetite.

Kakvu pomoć vam nudim?

Dakle ovako; zakon kaže da bi se odgovorne osobe mogle kazniti s 100.000 kuna, a institucije s 500.000 kuna za učinjene greške u provođenju zakona RH, odnosno u ovom slučaju za krivo provođenje Zakona o ovrsi. Iako je svima poznato da se ovakvim načinom provođenja ovrha dnevno čine tisuće, a možda i desetine tisuća kaznenih djela, to još nije doprlo do vaših ušiju, iako ste najodgovornije osobe u Hrvatskoj.

Ne zna koga najprije tužiti

Zahvaljujući isključivo vama, dragi političari, i ja sam išamaran najnovijim čudom zvanim provođenje zakona o ovrsi. Budući da sam u zadnjih nekoliko mjeseci naučio puno, ali ne sve, tražim da mi pomognete napisati tužbe protiv svih odgovornih osoba i institucija za kriminalno provođenje zakona, te da tako svi zajedno pomognemo našoj siromašnoj državi na putu u EU.

Već mjesecima se mučim, jer ne znam odakle krenuti i koga prvog tužiti, jer je kandidata puno. Rado bih tužio i svoju ljubljenu Republiku Hrvatsku i to kao glavnu i odgovornu za sva sranja koja mi se događaju. Tužio bih je minimalno za 500.000 kuna. No, pitam se ima li tu i neka odgovorna osoba. Neki kormilar, možda? Tužio bih ga za 100.000 pojedinačne kazne. Je li to predsjednik Josipović, koji se u kampanji toliko zaklinjao u pravednost, da je do danas otupio na nju? Je li to predsjednik Sabora, Luka Bebić, pod čijim se predsjedanjem donose svi, pa i ovakvi zakoni? Je li to brižna premijerka Kosor, kojoj kao da su od silne brige popucali bubnjići, pa je malo nagluha, te ništa ne čuje i ništa ne zna? Ili je to nasljednica vlasnika patenta, odnosno autora ovršnog zakona Ivana Šukera, sadašnja ministrica financija Martina Dalić?

Guverner čvrsto spava, a mnogi ga žele za premijera!

Možda je to brižni guverner Rohatinski, pred čijim su se očima događale i događaju se sve najpoznatije hrvatske krimi priče? Od Hypo mafije, pa do HPB mafije, od Kovanica mafije pa do Slavonska banka ili VA-BA mafije! Čini mi se da je i naš guverner sve to prespavao, iako ga neki zainteresirani krugovi, valjda baš zbog tako čvrstog sna, priželjkuju i guraju za našeg novog izbavitelja. A možda je to ipak ravnatelj FINE, institucije koja će, uz nevidljive, nečujne i nedodirljive hrvatske javne bilježnike, utržiti najviše milijardi od pokradenih hrvatskih glasača? No možda je to i ravnatelj HZMIO, jer i oni tu mute, barem jednako kao i FINA? Pravo na utješne nagrade ne bih odrekao ni predsjednici Općinskog suda u Puli (pretpostavljam i svih drugih sudova u državi), baš kao niti direktoru VA-BA banke (i podrazumijeva se bilo koje druge, navodno hrvatske banke).

S obzirom na to koliko je trebalo takozvanom Pučkom pravobranitelju (preko 5 mjeseci!) da nakon početnih odbijanja shvati da bi i on s nezakonitim ovrhama mogao imati veze, svakako bi se i za njega našlo mjesta, barem za utješnih 30.000 kuna kazne.

Deset milja dok si rek'o keks

U mojoj priči, koju ću kasnije ukratko prepričati, ne bih preskočio uvažene HDZ-ovce, jer sam s njima prvima pokušao razgovarati. To je bilo početkom veljače, no od tada nisu pokazali baš nikakav interes. Moram priznati da s vodećim IDS-ovcima nisam niti pokušao razgovorati, jer se priča da oni telefon ne dižu ako iz njega, direktnu na stol, ne iscuri bar tisuću eura po pozivu.

Dakle, samo jednom fotokopiranom i umnoženom tužbom našoj vječno gladnoj državi odjedanput bih mogao priskrbiti najmanje 10-tak milijuna kuna. Matematika za to prilično je jednostavna. Nekoliko odgovornih osoba puta 100.000 kuna kazne i evo milja ili dvije. I onda dodaš jednak broj institucija puta 500.000 kuna i eto ti ga vraže! Deset milja dok si rek'o keks! Naravno, sve pod uvjetom da sudovi budu jednako brzi kao u slučajevima ekspresnog kažnjavanja hrvatske sirotinje.

U cijeloj priči potpuno je zanemarivo to što bi vi svih tih deset milja potencijalne zarade najprije uzeli iz poluprazne državne blagajne (pa navikli ste), pa ih tek onda vratili u istu. Ako bi?

Izmislili 150.000 kuna duga i blokirali račun

A kako je sve počelo? Baš u trenutku kada sam se ponadao da ću prvi puta u životu napokon primiti svoje primanje u cijelosti, žestoko sam ovršen. Odmah za punih 150.000 kuna! Doduše nepostojećih, ali to nema veze jer moja država, moja FINA, moja banka ili moj općinski sud nisu niti dužni znati da taj dug zapravo ne postoji. I da nikada nije postojao. A da bih ja, ovršenik, uopće došao u situaciju saznati tko me to upucao, najprije sam morao ispovraćati gomilu žuči po djelatnicima FINE, te platiti vreću novca kako bih saznao o čemu se radi. I kada sam napokon saznao da me je nepoznat netko ovršio za 150.000 kuna, bilo je kasno! Prva se u toj priči snašla 'moja' VA-BA banka koja je cijelo moje primanje odmah prebacila sebi na račun. Ne na neki posebni, nego na svoj. Bez obavijesti, bez naloga, za cijeli iznos mjesečnog primanja umanjili su mi dugogodišnji minus po tekućem računu. I pravili se pametni. No nakon petnaestak dana pritisaka i prijetnji sudom te javnošću, odjedanput su promijenili ploču i vratili kompletan iznos na račun. Onaj blokirani. I jedno i drugo bez naloga, ali s tragovima. Moja država, odnosno FINA, otvara mi tada u banci novi skrbnički račun na koji ću ipak primati određena sredstva. A ostatak, odnosno puno veći dio, nalogom FINE moja banka prebacuje na račun neke tvrtke koja me je navodno ovršila. A da to ni sama nije znala! Baš kao ni ja.

Banka i Fina blokirali i račun moje supruge

Jer mi nikada nismo niti bili u takvim odnosima da bi me oni mogli ovršiti. Nakon nekoliko dana i nakon intenzivne potrage po „tragovima novca“ sve se odjedanput raščišćava. I ta tvrtka, ni kriva ni dužna, vraća novac uplaćen po nepostojećem dugu i po nepostojećoj ovrsi, na moj blokirani račun. Uz ispriku, prihvaćenu s moje strane. Shvatio sam da su i oni iznenađeni kao i ja. Isti dan, moja banka po nalogu FINE ista sredstva prebacuje na račun jedne druge tvrtke koja me je navodno ovršila prije 14 godina. I nikad se do danas nije naplatila po toj ovrsi iako ja uredno, preko računa, svih 14 godina primam plaću preko računa. I tada počinju pozivi te tvrtke s pitanjem 'zašto sam ja to njima uplatio?' Njihovi povremeni pozivi traju još i danas, što znači da moj novac i dalje stoji na nekakvom računu i čeka nešto ili nekoga.

Važno je znati i da se prvotnom blokadom računa automatizmom blokiraju i svi drugi računi, npr. Mastercard, VISA, Diners ili American, te da prestaju vrijediti i svi od ranije sklopljeni trajni nalozi, primjerice o skidanju rata za kredit, te uslijed nove situacije, vrlo brzo i svi ti računi dospijevaju pod ovrhu. Tako je i prekinuta uredna otplata kredita u „mojoj“ banci, pa mi odnedavno i taj kredit ide na ovrhu. Jer ga s ostatkom primanja više ne mogu plaćati. Ali ne lezi vraže, ne ide taj kredit samo meni na ovrhu jer je tiho i nečujno, bez ikakve opomene, VA-BA banka već od prvog lipnja račun blokirala i mojoj supruzi koja mi je bila jamac! Pa sada i ona zbog blokade više ne može servisirati svoj kredit te će uskoro i ona biti blokirana za vlastiti kredit. Kojeg neće moći plaćati s ostatkom sredstava na novome računu otvorenom od strane FINE. Niti će moći plaćati obveze po sada također blokiranim karticama u njenoj banci. Koje su od tada “na čekanju“ u danas već dugačkom i umjetno stvorenom redu za ovrhe, naravno sa svim pripadajućim kamatama, kaznenim kamatama i sličnim sranjima od kojih banke žive sasvim lijepo! Zahvaljujući vama, našim političarima i zakonima koje donosite.

Blaženo je bilo na ratištu, gdje je jedini problem bio kako izbjeći metak

O kako su blažena bila ona vremena kada smo i supruga i ja bili na ratištima širom Hrvatske, a jedini problemčić bilo nam je „obično svakodnevno preživljavavanje“ pod kišom metaka i granata.

Za kraj srdačan pozdrav gospodinu Godeku iz HHO-a koji je prvi od javnih osoba pokazao zabrinutost i ovu surovu pljačku pravilno artikulirao, te jedan savjet gospodinu Dragecu Lesaru, koji je prvi od strane političara ovaj problemčić stotina tisuća hrvatskih građana nazvao pravim imenom, odnosno 'organiziranim zločinački poduhvatom' protiv građana Hrvatske. Poštovani Dragec, samo nastavite stiskati „bandu lopovsku“ po ovome, osnujte i udrugu građana oštećenih i opljačkanih ovim kriminalnim provođenjem Zakona o ovrhama, dajte ljudima nadu da će te se i dalje boriti za njih i budite sigurni da će te na taj način dobiti najmanje još par desetaka tisuća glasova. Zaslužili ste. Danas kao jedini hrvatski političar', piše u svom otvorenom pismu vodećim hrvatskim dužnosnicima invalid Domovinskog rata, odnosno višestruko ranjavani branitelj , koji danas, zajedno sa suprugom i petero djece, jedva drži glavu iznad vode (podaci poznati Uredništvu). Njegovo pismo objavljujemo s tračkom nade da će netko od osoba kojima je pismo upućeno ipak reagirati, te da će zaustaviti lavinu legalizirane pljačke hrvatske sirotinje. (op. a.)

Zadnja Promjena: Srijeda | 29.06.2011 22:13
MaxMagnus
Accurate Shooter
Accurate Shooter

Post by MaxMagnus »

Upravo sam se sjetio koji bi još zločin trebao biti kažnjen smrtnom kaznom... :wink:
zna se kakav neprijatelj je dobar neprijatelj...

---------------

Samo dvoje je umrlo za tebe :
1. Isus Krist
2. Hrvatski domobran

Jedan je umro za tvoju dušu,drugi za tvoju slobodu.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

DOKAZ KRIMINALA DILJEM HRVATSKE

Građani oprez: Račune vam namjerno ne šalju da bi vas kasnije opljačkali!

Novi Ovršni zakon je mazanje očiju javnosti, jer nije ni dirnuo suštinu nepravde, odnosno nije onemogućio pljačku građana od strane odvjetnika i javnih bilježnika, ističe predsjednica splitskog Savjetovališta za potrošače.

Autor: Damir Kramarić| Utorak, 13.09.2011 22:46

Ono što su mnogi dosad slutili, sada potvrđuju i stručnjaci nevladine Udruge Potrošač: mnoge tvrtke ili javna poduzeća u sprezi s odvjetnicima i javnim bilježnicima smišljeno i namjerno manipuliraju pojedinim, iz nekog razloga neplaćenim, računima hrvatskih građana, kako bi ih kasnije opljačkali visokim kamatama, skupim opomenama, te lihvarskim odvjetničkim i javnobilježničkim tarifama.

Užareni telefoni udruge Potrošač

Najtužnije je to što u takvom slučaju oštećeni građanin mora tužiti ovrhovoditelja, jer na drugi način ne može doći do opljačkanog novca
Nela Kovačević- Nereda ima koliko hoćete. Zbog toga su telefoni udruge Potrošač doslovce užareni i zbog toga već mjesecima ne marendamo kako bi stigli javiti se na što više poziva oštećenih građana. Najviše ljudi javlja nam se zbog ovrha. Postoje, dakle, oni koji doista nisu plaćali račune pa im je stigla ovrha, no problem je u tome što nam se javlja i ogroman broj ljudi koji redovito plaćaju sve račune, no kojima se svejedno događa da im je iznenada blokiran račun i koji tek u banci doznaju da se i njima dogodila ovrha. Ti ljudi nisu prethodno dobili obavijest da trebaju platiti zaostali račun i da im prijeti ovrha (po Zakonu bi morali biti obaviješteni), a nisu dobili niti opomenu koja bi ih upozorila na neko potraživanje. Jer da jesu, devedeset posto njih bi zaostatak odmah platilo i ne bi se dovelo u situaciju da im se dug udeseterostruči – ističe već u uvodu Nela Kovačević, voditeljica splitskog Savjetovališta za zaštitu potrošača, te dodaje da je nakon analize stotina sličnih slučajeva došla do zaključka da su ti ljudi prevareni, jer im računi ili opomene po svemu sudeći nisu ni poslani, kao što im ovrhovoditelji nisu poslali ni obavijest o ovrsi na koji bi se ti građani mogli žaliti, ili bi mogli prije ovrhe platiti dug.

Sramotna sprega odvjetnika i javnih bilježnika

- Sumnjam da ovrhovoditelji antidatiraju i falsificiraju obavijesti o ovrsi, koje u stvari ovršenicima niti ne šalju. Očito je, naime, da postoji sprega pojedinih odvjetnika i javnih bilježnika u svrhu pljačkanja hrvatskih građana. Primijetila sam da nam se javlja na stotine ljudi koji su ovršeni zbog nekog navodno neplaćenog računa iz 2004. ili 2005. godine. Analizirajući te slučajeve, vidjela sam da sve te ovrhe provodi tek dvoje ili troje javnih bilježnika. Budući da je rok za provođenje ovrhe godina dana od trenutka kada je dug nastao, jednostavno je neshvatljivo otkud toliko zaostalih ovrha. Javni bilježnici, naime, imaju knjige evidencije u koje uredno bilježe sve predmete, što znači da bi se moglo eventualno dogoditi da zagube jednu ili dvije ovrhe. Ali nemoguće je da su zagubili na stotine takvih slučajeva, jer bi to značilo da ti bilježnici imaju toliko posla da su prisiljeni unajmiti čitava skladišta za svoje knjige evidencije. Također, imamo i dosta slučajeva ovrha na račune koji su već plaćeni i gdje se potrošaču također nadodaju kamate, opomene, javnobilježničke i odvjetničke tarife. Najtužnije je to što u takvom slučaju oštećeni građanin mora tužiti ovrhovoditelja, jer na drugi način ne može doći do opljačkanog novca - kao iz rukava istresala je razne slučajeve prestrašne nepravde i očitog kriminala Nela Kovačević, voditeljica splitskog Savjetovališta, koja se potom osvrnula i na donošenje novog Ovršnog zakona koji bi, tobože, trebao onemogućiti mnoge nepravde.

Mnogi tvrde da im računi nisu ni poslani, no teško je utvrditi je li problem u dostavljačima pošte ili u tvrtkama koje te račune, moguće je, doista ne šalju na vrijeme.
Hana Jurić- Novi Zakon je floskula, odnosno najobičnije mazanje očiju javnosti! Taj Zakon ništa bitno ne mijenja, jer ovo čime se on bavi (zabranjuje uzimanja cijelog iznosa plaća i predviđa otvaranje posebnog računa za zaštićena primanja) je zadnjih tjedana u praksi već uređeno. Novi Zakon, međutim, nije ni dotaknuo suštinu nepravde, odnosno nije onemogućio duboko nemoralne pljačke građana od strane odvjetnika i javnih bilježnika – napominje predsjednica splitskog Savjetovališta za potrošače, te navodi primjere očite odvjetničko-bilježničke pljačke.

Četiri odjetnika na ovrhama za HRT zaradili 120 milijuna kuna!

- U ovrhama prednjače Hrvatska radio televizija, koja je u zadnjih godinu dana pokrenula čak oko 110.000 ovrha zbog neplaćene RTV pristojbe. Zanimljivo je da je HRT, unatoč nevjerojatno velikom broju ovršnih predmeta, poslove ovrhe bez javnog natječaja povjerio samo četvorici odvjetnika, koji sada obilato koriste tu pogodnost za pljačku hrvatskih građana. Jer kako drugačije opisati činjenicu da odvjetnik za neplaćeni račun od 92 kune pridoda još 900 kuna odvjetničke tarife, što na kraju dovede do čak 1000 kuna duga. Sve ako i nije nezakonito, to je duboko nemoralno i krajnje nepošteno – napominje Nela Kovačević, te primjećuje da otprilike takvu tarifu imaju sva četiri odvjetnika koja zastupaju HRT (Marijan Hanžeković, Josip Madirazza, Nataša Owens, te Odvjetničko društvo Par i Gradac.)

- Ta četiri odvjetnička društva su samo na ovrhama HRT-a u godinu dana zaradili nevjerojatnih 120 milijuna kuna! Zanimljivo je, međutim, da neki od njih pri tom krše Zakon o sukobu interesa. Odvjetničko društvo Par i Gradac se, naime, osim zastupanja, bavi i utjerivanjem dugova, zbog čega su na adresi svog odvjetničkog društva osnovali i agenciju za utjerivanje dugova, što je i nemoralno i protivno odvjetničkom kodeksu ali i protuzakonito (vidi dokumente u prilogu). Par i Gradac tako, naime, imaju mogućnost ucjene, jer kao zastupnici mogu dobiti sve podatke o tome tko i koliko nekome duguje, a kao utjerivači dugova onda mogu tu informaciju iskoristiti za slanje dodatnih opomena, te za prijetnje ovrhom – ističe gospođa Kovaćević. Dodaje potom da i odvjetnik Marijan Hanžeković protuzakonito na istoj adresi ima prijavljen i odvjetnički ured i javnobilježničku kancelariju (Lade Škaričić i svoje kćeri Ive Hanžeković), što također koristi za protuzakonito bogaćenje na ovrhama.

U drugim uređenim zemljama tim problemima se bave udruge potrošača, no kod nas one nisu dovoljno jake jer su, baš kao i sindikati, pod patronatom države, pa zato i nemaju snage za snažniju borbu
Munir PodumljakVodovod skupo naplaćuje dugove koji su završili u zastari

Voditeljica splitskog Savjetovališta za zaštitu potrošača na kraju nam je spomenula i nezakonite ovrhe koje već mjesecima provodi Splitski vodovod.

- Nekako su natjerali mnoge potrošače da potpišu izjavu o dugu, čak i za dugovanja koja su odavno u zastari, a koja su nerijetko naslijeđena od bivših vlasnika i koja Vodovod inače ne bi mogao naplatiti. Na osnovu te izjave Vodovod sada može slati opomene, nabijati kamate i provoditi ovrhe, zbog čega sam više puta upozoravala građane da ništa ne potpisuju. No mnogi ne čitaju naše obavijesti, zbog čega su se doveli u vrlo nezgodnu situaciju. Želim ovdje napomenuti da je Vodovod, a ne njegovi potrošači, kriv što nije na vrijeme brinuo o svojim potraživanjima i što su mu dugovi otišli u zastaru, pa zbog toga ne bi smjeli ispaštati građani. No u Hrvatskoj se, nažalost, Zakoni u pravilu provode u korist tvrtki i poduzeća, a na štetu građana – zaključuje Nela Kovačević.

Pulski Potrošač: Računi kasne, no skupe opomene brzo stižu

Valja napomenuti da smo osim splitskog, dva dana pokušavali dobiti i Savjetovališta za zaštitu potrošača u drugim gradovima, no zbog velikog opterećenja i velikog broja poziva na te brojeve to nam nije pošlo za rukom, osim u slučaju pulskog Savjetovališta, gdje nam je djelatnica Hana Jurić potvrdila da i kod njih telefoni neprestano zvone, te da se građani žale najviše na nezakonite ovrhe i na probleme s HRT pristojbama.

- Istina je da mnoge građane ovršuju i u slučajevima kada uopće nisu krivi, a činjenica je i da mnogima računi kasne, zbog čega kasnije dobiju opomene koja se naplaćuju, kao i dodatne kamate. Mnogi tvrde da im računi nisu ni poslani, no teško je utvrditi je li problem u dostavljačima pošte ili u tvrtkama koje te račune, moguće je, doista ne šalju na vrijeme – rekla nam je Hana Jurić, djelatnica Udruge Potrošač te nas uputila na voditelja pulskog Savjetovališta, Vladimira Ivančevića, kojega nažalost nismo uspjeli dobiti na mobitel.

Zagreb: Protuzakonito naplaćivali uvećane komunalne naknade

Dobili smo zato Munira Podumljaka, voditelja Partnerstva za društveni razvoj, nevladine udruge koja se bavi borbom protiv korupcije i koja je prije nekog vremena Zagrepčane upozoravala na protuzakonito naplaćivanje uvećanih komunalnih naknada.

- Zbog tog sramotnog propusta nitko nije odgovarao, a velikoj većini oštećenih građana novac nije vraćen. No, to je samo jedan u nizu slučajeva u kojima grad ili država svoje loše upravljanje pokrivaju pljačkom građane. I krizni porez je isto tako bio razbojnički namet. U drugim uređenim zemljama tim problemima se bave udruge potrošača, no kod nas one nisu dovoljno jake jer su, baš kao i sindikati, pod patronatom države, pa zato i nemaju snage za snažniju borbu, te za, primjerice, organiziranje strateških suđenja protiv nekoga tko krši prava potrošača, a na čemu te udruge vani obično dobiju veliki publicitet, kao i satisfakciju da je nakon takvih suđenja mnogo manje povreda prava građana - podvlači predsjednik Partnerstva za društveni razvoj.
Post Reply