Smrtna kazna - da ili ne?

Neobavezna rasprava bez svađa.
Post Reply
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Smrtna kazna - da ili ne?

Post by EdgarFranjul »

Interesantna tema o kojoj se dugo vremena lome koplja. Zašto "DA" a zašto "NE"; svrha; zašto uvoditi i zašto ukidati smrtnu kaznu je pitanje koje ima dosta argumenata za i protiv, pa otvaram raspravu - slobodno iznesite vaša mišljenja, razmišljanja, stavove, primjere i iskustva.

Izvolite:
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
dj.vlado
Spectator

Re: Smrtna kazna - da ili ne?

Post by dj.vlado »

Svakako sam protiv.
Dva su najvažnija razloga:
1. Da li na zločin treba reagirati zločinom-ubojstvom? Moj odgovor je ne.
2. Da li su sva suđenja pošteno provedena i da li su sve presude pošteno odmjerene? Moje mišljenje je da nisu.

Pitam se što ako sustav pogriješi i smrtnu kaznu izrekne nevinoj osobi?
Ja sam za duže kazne zatvora.
DeeJay
Accurate Shooter
Accurate Shooter

Post by DeeJay »

DA! Za neka je kaznena djela to jedina primjerena kazna kao i za neke počinitelje - recidiviste koje ne vrijedi škakljati perom po guzici i govoriti im "No, no, to se ne valja..." jer oni odmah po izlasku iz zatvora ponove istu stvar. Uostalom, zajednica se ima pravo štititi od pojedinaca koji ugrožavaju temeljne vrijednosti i sigurnost članova zajednice. Nije to ni zločin ni ubojstvo, to je legitimna obrana od ubojica, silovatelja, pedofila...

I kada takvoga sud osudi na maksimalnu zatvorsku kaznu (samo 40 godina!) nađe se neki Stjepan Mesić pa ga pomilki i pusti van iz zatvora, samo što mu ne kaže "Hajde, slobodan si, nastavi po starom!"... Ili ga upravitelj zatvora pusti na vikend zbog dobrog vladanja a on, da prekrati vrijeme, izvede dva-tri razbojstva i ubije dvoje-troje nedužnih građana i usput i kojeg policajca jer policiju ne podnosi... A da je omastio konop (jer takovi ne zavrjeđuju metak) svi bi bili mirni i zadovoljni.

Ti dj.vlado previše vjeruješ kojekakvim civilnim društvima i nevladinim i inim udrugama i nazovi-borcima za ljudska prava (ali čija, po svemu do sada viđenom ubojica, razbojnika, kriminalaca svake vrste, a ne žrtava) koje veoma uspješno masama prodaju muda pod bubrege. Isti ti koji širokim narodnim masama pune glave kojekakvim pričama kad se nađu u nekoj ugrozi na sav glas vrište i pozivaju policiju i institucije da ih na bilo koji način zaštite. Na bilo koji način, to naglašavam! Tada, kada su oni ugroženi, ne smrtna kazna izrečena u sudskom postupku nego klasično ubojstvo onoga koji ih ugrožava (ili oni misle da ih ugrožava) za njih se samo po sebi razumije, to od institucija zahtijevaju! Čim ugroza prestane, nastavljaju staru priču... Trla baba lan...
To be sure of hitting the target, shot first and, whatever you hit, call it the target.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Autor: Ico Mikuličić , Novi list
Objavljeno: 20. veljače 2011. u 16:09
Aleksandar Relja
Psihijatrijska bolnica na Rabu
Ratko Stipeč
Bolnica će morati materijalno odgovarati za smrt osmogodišnje Tatjane Vujnović od ruku opasnog bolesnika-zločinca kojega je tadašnji voditelj Forenzičkog odjela dr. Ratko Stipeč pustio na tzv. terapijski izlaz

Devetnaest godina nakon strašnog ubojstva na Mlaki, pravomoćno je sudski zaključeno da jedan od najstrašnijih riječkih bolesnika-zločinaca i serijski ubojica Aleksandar Relja nije jedini krivac za smrt osmogodišnje Tatjane Vujnović.

Psihijatrijska bolnica u Rabu i njen tadašnji voditelj Forenzičkog odjela doktor Ratko Stipeč posredno su odgovorni za strašno ubojstvo koje je 1992. u Rijeci počinio Relja, presudio je nedavno Županijski sud u Karlovcu.

Utvrđeno je da je dr. Stipeč napravio niz sigurnosnih i profesionalnih propusta puštajući na slobodu na, takozvani terapijski izlaz, opasnog zatvorenika i bolesnika. Zato će sada štetu materijalno morati nadoknaditi Psihijatrijska bolnica Rab, ustanova u kojoj je bio zaposlen.

I medicina je digla ruke od Relje

Danas više ni ubojica Aleksandar Relja nije živ, sam si je presudio i riješio brige sve koji su strahovali što će biti kad s 51 godinom 2019. izađe iz zatvora. Objesio se u zatvoru u Lepoglavi, jednog utorka u travnju 2004., nakon 16 godina provedenih iza rešetaka. Nije ostavio oproštajno pismo u kojem bi obrazložio razloge. Zakašnjela savjest, krivnja, osjećaj da nije izliječen i da bi i treći put mogao ponoviti zločin kad iziđe, teški uvjeti u zatvoru ili shvaćanje da iza rešetaka mora ostati još skoro 15 godina doveli su do smrtonosne odluke da digne ruku na sebe. U jednom pismu advokatu iz zatvora u kojem se žali da ga ne liječe i da će ponovo biti opasan, napisao je da su mu nadležni jednom rekli »i medicina je digla ruke od vas«.

U zatvoru je trebao provesti ukupno 35 godina. Za prvo ubojstvo 15 i za drugo 20 godina zatvora. Za prvo je dobio manje jer je bio 19 godišnjak i mlađi punoljetnik. Ukupna kazna od 35 godina bila je jedna od najvećih kazni u Hrvatskoj jer je najveća pojedinačna kazna bila 20 godina zatvora. Više puta pokušao je da mu se kazne ujedine u jednu, maksimalnu od 20 godina, ali je to odbijeno.

Zbog tog slučaja se ustanova etiketira već 20 godina
– Prije svega želim reći da mi je strašno zbog svih koji su žrtve ovog slučaja jer nikome nikakvi novci, ni bilo što, ne može vratiti izgubljeno dijete. Ja tada nisam radila u bolnici i ne mogu komentirati detalje. Što se tiče presude, mi imamo svoje odvjetnike i oni vode taj spor. Žao mi je što se zbog tog slučaja već 20 godina posredno etiketira cijela naša ustanova. Tako problemi bez razloga padaju i na cijeli tim koji sada uspješno radi. U međuvremenu je u našoj ustanovi liječeno 30 tisuća pacijenata i nije bilo incidenata. Tada nije postojala zakonska regulativa za takve pacijente pa ni prave mogućnosti da ustanova prima takve osobe. Sada se te osobe zadržavaju u okviru zatvorskih ustanova, kazala je dr. Vesna Šendula Jengić, ravnateljica Psihijatrijske bolnice Rab.

Obitelj žrtve otišla iz Rijeke

U ovoj priči nitko nema zadovoljan završetak. Obitelj Vujnović naravno nikad nije prežalila svoju tragediju. Nisu mogli nastaviti živjeti ni blizu mjesta gdje se tragedija dogodila. Kako nam kaže njihov odvjetnik, najprije su odselili iz Rijeke, a potom i iz Hrvatske, jer su im se tu stalno vraćale bolne misli. Sada žive u Italiji, ali i dalje svakog dana misle o onom što im se dogodilo u Rijeci i pitaju se zašto baš njima. Utjehu traže u tom da se bore kako bi odgovarali svi koji su krivi i da se to više nikom ne dogodi... Sadašnja presuda je jedna od njihovih najvećih pobjeda na tom putu.

Upozorio da će ponoviti zločin

Aleksandar Relja je 1987. godine počinio prvo ubojstvo. Silovao je i potom ubio 13-godišnju djevojčicu, svoju susjedu na Mlaki u Rijeci. Dok još zločin nije bio otkriven, pobjegao je u Italiju, ali se poslije vratio i predao pravosuđu. Tada je kao stariji maloljetnik (imao je 19 godina) osuđen na 15 godina zatvora uz obvezu liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

Plavokos i nevinog dječjeg lica potpuno je odudarao od strašnih djela koja je počinio. Na suđenju je pokazao kajanje, ali i upozorio kako se boji da bi mogao ponoviti zločin, no to upozorenje očito nije dobro shvaćeno čak ni među profesionalcima. Pet godina kasnije umjesto da ga dobro čuvaju, iz bolnice na Rabu ga puštaju na jednotjedni izlazak. Relja se vraća u Rijeku i dan kasnije gotovo na mjestu prvog ubojstva počini novi još teži zločin i ubija osmogodišnju Tatjanu Vujnović koja je na nesreću kroz mali park išla po videokazetu u obližnju videoteku....
Sud je sudio po tužbi roditelja i brata žrtve, a obitelji je to jedina pravno preostala mogućnost. Naime, kazneni postupak protiv dr. Stipeča na sudu u Crikvenici, kako nam objašnjava odvjetnik obitelji, pao je u zastaru. Sud u Karlovcu je sada nakon 13 godina sudskog postupka, a 19 godina od samog zločina utvrdio da su u doktor i njegov poslodavac, bolnica u Rabu, sukrivci za tragediju i dosudio ukupno 700.000 kuna naknade. Svakom roditelju po 300.000, a bratu 100.000 kuna...

Povratak na mjesto zločina
Relja je u bolnici u Rabu izdržavao kaznu od 15 godina zatvora zbog ubojstva druge djevojčice i po odluci suda kao opasni psihički bolesnik bio na liječenju i čuvanju.
Iako je bilo prošlo tek nekoliko godina od prvog ubojstva, doktor je očito smatrao da se Reljino stanje toliko poboljšalo da nije opasan i da ga može s ocem pustiti na terapijski izlaz u Rijeku na tjedan dana. No stvari su se okrenule na najstrašniji način, Relja je izmakao pažnji oca i vratio se u svoj kvart na Mlaki i praktički gotovo na istom mjestu na kojem je ubio prvu djevojčicu, ponovio isto!

Sakrio se u grmlje i napao nesretnu curicu na putu kojim je kraticom žurila u videoteku. Silovao ju je i ubio, a zatim pobjegao. Relativno brzo je uhićen i osuđen na tada jednu od najvećih kazni u Hrvatskoj jer je utvrđeno da iako je bio psihički bolestan, da je bio svjestan svojih postupaka, ali smanjeno uračunljiv. Laički rečeno imao je seksualno izopačenu svijest, svoje žrtve morao je ubiti da bi s njima imao odnos te jezato birao nemoćne djevojčice.

Već nakon prvog ubojstva sam je govorio da se boji da bi zločin mogao ponoviti jer se u takvim situacijama izgubi i ne može se zaustaviti. Unatoč tome našao se na slobodi...
– Nikakvi novci obitelji ne znače ništa, milijuni ni bilo što drugo ne bi im mogli vratiti ono što su izgubili – kaže Marijo Kuva, odvjetnik obitelji, ali i dodaje da je obitelji važno da su uspjeli dokazati da osim strašnog ubojice postoje i drugi sukrivci. To im je životna i duhovna satisfakcija i mali, ali značajan melem na njihovu tešku ranu od koje se nikad nisu oporavili.

Niz stručnih pogrešaka
U obrazloženju odluke sud se poziva na brojne dokaze izvedene u raspravama, ali i mišljenje Centra za forenzičku psihijatriju bolnice u Vrapču koji su vještačili u ovom slučaju. Zaključeno je da je doktor Stipeč, puštajući Relju na slobodu, napravio niz sigurnosnih i stručnih pogrešaka. Tako se navodi da ne postoji odgovarajuća dokumentacija za takvo puštanje, nema ni zapisnika terapijskog tima pa se pretpostavlja da se on nije ni sastao da bi o tom odlučio iako je to trebalo biti učinjeno prije odluke.

Tužitelji su na suđenju podsjećali da je doktor znao kako je Relja već jednom prije toga bio pušten na probni izlaz i taj je završio s velikim problemima i incidentima, ali srećom nikog nije ubio. No doktor ga je unatoč tomu upozorenju ponovo pustio i tada je došlo do tragedije...

Sadašnja presuda je konačna, donesena je na Županijskom sudu u Karlovcu jer je predmet s riječkog pravosuđa zbog preopterećenosti bio tamo prebačen. No i tamo je čekao gotovo pet godina! Iako je istekao rok, bolnica još nije uplatila naknadu pa bi se lako moglo dogoditi da im uskoro blokiraju račun i zatraže ovrhu.

Troškovi na teret Županije
Na posljednjem suđenju koje je sada završeno, kao pravni »umješač« na strani Psihijatrijske klinike na Rabu pojavila se Primorsko-goranska županija. Ona je osnivač i financijer te ustanove pa je izvjesno da bi troškovi za naknadu štete koji bi se sa zateznim kamatama mogli popeti i prema milijun mogli pasti na teret Županije.

To praktički znači da ćemo ovaj strašan sigurnosni propust s nepopravljivim posljedicama materijalno snositi svi građani Županije kroz porez. Ostaje nada da će se na ovom primjeru barem nešto naučiti, a to je mnogo više od novca jer se nijedan ljudski život ni u djeliću ne može nadoknaditi.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Članak koji je postan je jedna strana medalje i govori o patološkom ubojici koji je smješten u bolnicu, pa pušten i opet počinio isto - gnjusno ubojstvo i silovanje.
Mogao sam spomenuti i Srđana Mlađana, trostrukog ubojicu, između ostalog i ubojicu policajca.
Takvih likova ima poprilično i svi oni predstavljaju opasnost za poštene građane i društvo u cjelini.
S druge strane, nedavno sam pogledao film CONVICTION, u kojem je po istinitom događaju opisana skoro 20 godina duga pravna borba čovjeka koji je osuđen za ubojstvo koje nije počinio.
Ima svakakvih slučajeva, pa i takvih gdje su nevini osuđeni. Međutim, u ovoj temi bi se trebalo bazirati na tezi da je riječ o dokazanim kaznenim djelima, dakle, da uopće nije upitno da je optuženi kriv za najteža djela za koja se može izreći i najteža kazna, već da li ga za takva djela treba osuditi na smrt ili na dugotrajni ili doživotni zatvor.
Ima činjenica koje govore u prilog i jednoj i drugoj tezi, pa idemo ih razmotriti. Slobodno se izjasnite, demokratsko je pravo svakoga da ima svoje mišljenje i da ga iznese, te u argumentiranoj raspravi brani.
shooter9
Not Qualified
Not Qualified

Post by shooter9 »

dj.vlado wrote:Svakako sam protiv.
Dva su najvažnija razloga:
1. Da li na zločin treba reagirati zločinom-ubojstvom? Moj odgovor je ne.
2. Da li su sva suđenja pošteno provedena i da li su sve presude pošteno odmjerene? Moje mišljenje je da nisu.

Pitam se što ako sustav pogriješi i smrtnu kaznu izrekne nevinoj osobi?
Ja sam za duže kazne zatvora.
Samo se pravi nepotrebni trošak poreznim obveznicima.
Ipak nekoga treba hraniti, prati, odijevati, grijati i lječničku uslugu ima bolju nego neki normalni smrtnik ,i t. d.
Rijetki su nevino osuđeni tako da su kolateralne žrtve spram kriminalaca zanemarive.
Davno prije nas netko je rekao oko za oko, zub za zub ,nije to osmislio bez veze. Tko je dao pravo nekome oduzeti život pa neka onda plati sa svojim. Da ,nedao bog tebi netko ubije člana obitelji ili osakati vjerovatno bi brzo promijenio mišljenje.Svi smo mi skloni nekom filozofiranju o ljudskim pravima dok ne pogodi nas osobno.Stalno zaboravljamo A GDJE JE PRAVO ŽRTVE ILI UBIJENOG.
No Peace without Justice !, a mnogi ljudi su živi samo zato što je protuzakonito pucati u njih.
Guns do not hurt people
PEOPLE HURT PEOPLE
dj.vlado
Spectator

Post by dj.vlado »

Ipak sam protiv. Zločinci trebaju patiti i trulitu u zatvoru, a ne di im se skrate muke pa da postanu mučenici. Usput, netko bi smrtnu kaznu trebao i provesti u djelo. Nisam siguran da bi se baš puno ljudi javilo na oglas "traži se osoba sa ili bez iskustva u smaknućima ....".
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Slažem se da zločinci trebaju patiti i truliti u zatvoru...
Ali, kod nas se više novca ulaže u zatvore nego u bolnice, pa zločinci u zatvorima baš i ne pate i ne trule, štoviše, zatvori im dođu kao godišnji, dobro plaćeni godišnji odmor!
Da, upravo tako!
Imaju besplatan stan i hranu, ako im hrana ne paše, mogu naručiti iz restorana, imaju sav konfor (TV, radio, internet, evo sada i posebne sobe za seks!?), besplatno zdravstveno osiguranje (obični građani moraju čekati mjesecima na pretrage, zatvorenici imaju to sve ODMAH i bez čekanja i BESPLATNO), imaju fitnese i teretane, pa kada izađu iz zatvora izgledaju kao Mirko Filipović u najboljim danima, imaju mogućnost "stručnog usavršavršavanja" sa ostalim kriminalcima...

Znači, od njih nikakve koristi, samo šteta i trošak poreskih obveznika - dakle svih nas.

Da ih se potjera na prisilni rad, u lancima, onda bi to bila zaslužena kazna, da znaju da u zatvoru nisu radi odmora, nego zato jer su jako pogriješili. Ovako, nikakve koristi od toga.

Da navedem jedan primjer: u Belgiji je prije nekih desetak godina izbio veliki pedofilski skanda, neki Dutroix ili tako nekako, oteo je, silovao i ubio nekoliko djece, a pomagala mu je žena. Dobio je doživotnu robiju, a žena 20 ili 30 godina zatvora. Sada nju puštaju, zbog dobrog vladanja!!!! :pissed:

Kako se osjećaju roditelji ubijene djece???
Kako bi se ja, ti, svi mi osjećali da znamo da je monstrum koji mi je ubio dijete u zatvoru, da ima klopu i medicinsku skrb i da nam se svima smije???

Kako se osjećaju obitelji žrtava Srđana Mlađana? Taj krmak sjedi i nabildava se u zatvoru i za desetak godina bit će vani.
A onda će ponovo ubiti.

Slažem se da svatko ima pravo na svoje mišljenje, zato sam i otvorio temu, da svatko iznese svoje viđenje i stavove, da argumentira i obrazloži zašto misli ovako ili onako. Netko može misliti o nečemu nešto, samo tako, bez nekog dubljeg promišljanja, a kada mu se predoče argumenti i činjenice, može promijeniti mišljenje. A to i je prava svrha foruma - iznošenje valjanih argumenata i činjenica temeljem kojih svatko razuman može sam doći do zaključka je li nešto dobro ili nije.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Jučer sam vidio tv prilog o novom zatvoru kod nas - podno grijanje, klima uređaji, sanitarni čvor.
Prekrasno!
Takav konfor nemaju naše bolnice a zatvori imaju!

Sramota!

To pokazuje odnos prema poštenim građanima i prema kriminalcima - kao što to uvijek tvrdim, ovo je zemlja gdje kriminalci imaju veća prava od poštenih građana.

Osnuješ firmu za sitniš, prevariš desetinu ljudi i pokradeš im novac, firmu zatvoriš, ono te tuže, advokati im uzmu veliki novac za spor, spor dobiju i onda se ne mogu naplatiti, jer je firma propala, a kriminalac ne odgovara svojom imovinom!

PRESTRAŠNO!

Čudi me samo koliko je strpljenje ljudi kojima se tako nešto dogodilo i koji nisu od države kojoj plaćaju porez dobili zaštitu.
shooter9
Not Qualified
Not Qualified

Post by shooter9 »

"Osnuješ firmu za sitniš, prevariš desetinu ljudi i pokradeš im novac, firmu zatvoriš"?????????????

Zaboravo si napisati DRUGU OTVORIŠ i idemo dalje.Što više poslovnih partnera zajebeš imaš veče šanse da uđeš u ZLATNU knjigu 100 USPJEŠNIH GOSPODARSTVENIKA RH.
No Peace without Justice !, a mnogi ljudi su živi samo zato što je protuzakonito pucati u njih.
Guns do not hurt people
PEOPLE HURT PEOPLE
Post Reply