TKO JE KRIO NALAZIŠTA U SIRIJI?
'Kadija govori istinu o INI, dok nas je štitio Linić oguljeni smo do kosti'
Kadijin intervju je još jedna potvrda činjenice da u Hrvatskoj, gdje god pritisneš, ispliva govno. Dok nas ljudi poput Čačića i Linića budu 'štitili' od stranih investitora, neće biti dobro. Bože nas sačuvaj njihove zaštite, ističe Nikola Vuljanić.
Autor: Damir Kramarić| Photo: Matija Vasiljevski | Ponedjeljak, 16.04.2012 23:08
Na senzacionalnu vijest da su Inini stručnjaci prije deset godina morali šutjeti o otkriću više milijardi dolara vrijednih nalazišta nafte u Siriji sve dok mađarski MOL nije kupio dio INE, odnosno na činjenicu da je netko hrvatski državni proračun po svemu sudeći oštetio za milijarde dolara samo kako bi sebi u džep spremio nekoliko milijuna, nitko se od hrvatskih 'mainstream' medija nije dosad zakvačio.
Nevjerojatna je to i po hrvatsko novinarstvo poražavajuća činjenica, koja najbolje govori o tome kakvi novinari i urednici rade na Hrvatskoj televiziji, RTL-u, Novoj TV, u Jutarnjem listu...
Svi mediji trebali su brujati o skandalu sa skrivanjem Inina blaga
Jer spoznaja da je bivši Inin geolog Stanko Kadija u opsežnom intervjuu za nedjeljnji Večernji list (dakle pod punom odgovornošću) progovorio o vrlo vjerojatnoj prodaji povjerljivih informacija MOL-u te o šteti koja je za INU i hrvatski državni proračun zbog skrivanja tih informacija nastala, po svim je novinarskim kriterijima u nedjelju i ponedjeljak trebala bila udarna vijest u svim informativnim emisijama na nacionalnim televizijama te u vodećim hrvatskim dnevnim listovima.
No, umjesto o aferi teškoj milijarde dolara, gotovo svi mediji već danima pišu i govore samo o suđenju HDZ-u i Ivi Sanaderu te o aferi Fimi medija koja se, ako usporedimo štetu, uopće ne može mjeriti s aferom skrivanja nalazišta u Siriji.
'Poštenjačina koji je izgubio iluziju da će u Hrvatskoj biti bolje'
- U pitanju su milijarde dolara, pa je suludo da hrvatski mediji o tome ne govore. Dobro poznajem Stanka Kadiju, koji je gotovo čitav život proveo u INI i koji je bio glavni stručnjak prilikom istraživanja u Siriji. On je izuzetno pošten i korektan čovjek koji je, zbog neprocesuiranja skandaloznih pljački poput ove u Siriji, te zbog povratka u INU onih koji su odgovorni za aferu skrivanja sirijske nafte, već izgubio volju i svaku iluziju da će u Hrvatskoj biti bolje. Ne poznajem niti jednu osobu koja zna više o nalazištima nafte u Siriji, zbog čega mu vjerujem svaku riječ koju je rekao u intervjuu za Večernji list– bez dlake na jeziku ističe Nikola Vuljanić, saborski zastupnik Hrvatskih laburista i bivši HNS-ovac, koji je Čačića napustio 2008. godine upravo zbog brojnih afera vezanih uz tu stranku.
Licemjeri u Upravi primaju 70.000 kuna, pa o svemu šute
- Kadijin intervju samo je još jedna potvrda činjenice da u Hrvatskoj, gdje god pritisneš, ispliva govno. Dok nas ljudi poput Čačića i Linića budu 'štitili' od stranih investitora, stvari će se razvijati ovako kako se razvijaju zadnjih dvadeset godina. Bože nas sačuvaj takve zaštite! Jednako teško je danas slušati i licemjere koji su o situaciji u INI progovorili tek na suđenju Sanaderu, odnosno članove Uprave INE koji mjesečno primaju 70.000 kuna neto, a koji se sada žale da ne mogu napraviti ništa u zaštiti hrvatskih interesa u INI. Pa ako ne mogu ništa, zašto ne sazovu press konferenciju i smjesta ne odu van iz INE – pita se Vuljanić, koji nam je potom pojasnio da se Stanku Kadiji u zadnje vrijeme sve to pomalo smučilo te da se upravo zato i povukao iz aktivne politike u Hrvatskim laburistima, gdje je djelovao sve do prije nekoliko mjeseci (do Stanka Kadije do objavljivanja ovog teksta nismo uspjeli doći).
A što o teškim Kadijinim optužbama ('Naftna polja u Siriji vrijede 23 milijarde dolara, a četvrtina Ine Mađarima je prodana za 505 milijuna, o čemu sam obavijestio Bajića') kaže čovjek koji je u to vrijeme vodio hrvatsku naftnu kompaniju?
Dragičević: To nema veze s normalnim svijetom
- To nema veze s normalnim svijetom. To je nečija zabava. Ne bih takve stvari uopće komentirao – odgovorio nam je Tomislav Dragičević, bivši dugogodišnji predsjednik Uprave INE, koji je na to radno mjesto došao kao HNS-ov kadar vrlo blizak tadašnjem predsjedniku Mesiću i protiv kojega je trebala biti podignuta optužnica zbog lažnog prijavljivanja prebivališta i neplaćanja prireza.
Ljubo Jurčić: Cijela se priča i danas može istražiti
- Teško mi je vjerovati u to što govori Stanko Kadija, jer je u to vrijeme puno ljudi znalo za informaciju o nalazištima u Siriji, pa mi se čini nevjerojatnim da bi to netko mogao sakriti. Ne vjerujem također da su ta polja toliko vrijedila, jer ne znam gdje se ta vrijednost iskazala. No, u svakom slučaju zna se 'ko su u to vrijeme u INI bile odgovorne osobe, pa se cijela ta priča i danas može dokazati i procesuirati. Dokumentacija bi trebala postojati, pa neka institucije istraže cijelu stvar – ističe pak dr. Ljubo Jurčić, bivši ministar gospodarstva koji je 2003. godine vodio prodaju četvrtine INE i koji svo vrijeme tvrdi da je cijena od 505 milijuna dolara u to doba bila i više nego dobra, no kojega neki stručnjaci do danas prozivaju da je debelo ispod cijene prodao 25 posto dionica hrvatske naftne kompanije.
Za komentar cijele afera smo htjeli upitati i Slavka Linića, no bivši i po svemu sudeći budući predsjednik Nadzornog odbora INE te aktualni ministar financija nije se javljao na naše pozive.
Dnevno.hr
Strašno...
- EdgarFranjul
- Sheriff

Strašno...
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
- MaxMagnus
- Accurate Shooter

Re: Strašno...
Baš lijepo kako imamo brižne i susretljive šefove nadzornih odbora,a o političarima da i ne tipkam! 
zna se kakav neprijatelj je dobar neprijatelj...
---------------
Samo dvoje je umrlo za tebe :
1. Isus Krist
2. Hrvatski domobran
Jedan je umro za tvoju dušu,drugi za tvoju slobodu.
---------------
Samo dvoje je umrlo za tebe :
1. Isus Krist
2. Hrvatski domobran
Jedan je umro za tvoju dušu,drugi za tvoju slobodu.