Prije 20 godina poginuo je general Blago Zadro

Neobavezna rasprava bez svađa.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Re: Prije 20 godina poginuo je general Blago Zadro

Post by EdgarFranjul »

22. obljetnica pogibije general-bojnika Blage Zadre

Srijeda, 16 Listopad 2013 10:21

Danas 16. listopada, povodom 22. obljetnice pogibije general-bojnika Blage Zadre, jednog od najvećih heroja Domovinskog rata, u svetištu Sveta mati slobode na Jarunu- Zagreb služit će se misa zadušnica u 19,00 sati.

Blago Zadro rođen je 31. ožujka 1944. godine u Donjim Mamićima - Ledinac, općina Grude, u Hercegovini. Obitelj se 1954. seli u Borovo Naselje, industrijsku četvrt Vukovara gdje Blago završava osnovnu i srednju školu te se zapošljava u Kombinatu 'Borovo'. Ženi se Katicom s kojim ima tri sina Roberta, Tomislava i Josipa.

Nakon prvih izbora politički se aktivira i postaje prvi dopredsjednik HDZ-a u Vukovaru te se uključuje u organiziranje obrane. Do pogibije osobno vodi akcije koje zaustavljaju prodore četnika i JNA na Trpinjskoj cesti.

Od trojce sinova dvojca najstarijih također su se uključili u obranu, najstariji Robert kasnije je nestao u borbama kod Kupresa.

Pokopan je u Aleji hrvatskih branitelja na vukovarskome Novom groblju 16. listopada 1998 nakon što su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani u ljeto '98 zajedno s 937 žrtava iz masovne grobnice na vukovarskome Novom groblju.

Danas njegovo ime nosi Zapovjedno stožerna škola 'Blago Zadro'.

M.M.
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

blago-zadro-580x435.jpg
blago-zadro-580x435.jpg (42.46 KiB) Viewed 3891 times
blago zadro

23. OBLJETNICA POGIBIJE

13:45, 16.10.2014.

Komemorativni skup za generala Blagu Zadru – heroja Trpinjske ceste

Komemorativnim skupom ispred spomen-poprsja generalu Blagi Zadri na Trpinjskoj cesti, održanim pod geslom “Heroj Trpinjske ceste”, u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju danas je obilježena 23. obljetnica pogibije general bojnika Blage Zadre (1944.-1991.).

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata (UHBDDR), saborski zastupnik HDZ-a Zvonko Milas poručio je kako je Blago Zadro istinski heroj obrane Vukovara od jugosrpske agresije, koji je iznad svega volio Hrvatsku, Vukovar i svoju obitelj za koje je u konačnici i dao život.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava naglasio je da je Blago Zadro svojim životom pokazao ljubav, hrabrost, promišljenost, vjeru i viziju.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić izrazio je žaljenje što na komemorativni skup u Vukovar nisu došli predstavnici Vlade i Hrvatskog sabora.

Galić je izrazio i nezadovoljstvo što se, kako je naglasio, ne kažnjavaju počinitelji ratnih zločina u jugosrpskoj agresiji nad Vukovarom 1991. godine, rekavši da ne zna, događa li se to slučajno ili namjerno.

Prigodan program, u nazočnosti hrvatskih branitelja Vukovara, članova obitelji Blage Zadre te izaslanika ministra obrane brigadnog generala Siniše Jurkovića, održali su učenici vukovarske Osnovne škole Blage Zadre, čitajući svoje literarne sastave o stradanju Vukovara u Domovinskom ratu.

Uoči komemorativnog skupa koji su organizirali Grad Vukovar i Klub branitelja i dragovoljaca “Trpinjska cesta 1991.”, brojna izaslanstva udruga iz Domovinskog rata, ratnih stradalnika i drugih položila su vijence i zapalila svijeće na grobu generala Zadre na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

U crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju služena je misa zadušnica.

General bojnik Blago Zadro poginuo je u obrani Vukovara, nedaleko od Trpinjske ceste u Borovu naselju 16. listopada 1991., gdje je bio zapovjednik obrane. Činom general bojnika odlikovao ga je posmrtno pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i jedini je vukovarski branitelj s tako visokim vojnim činom.

Blago Zadro (Donji Mamići kraj Gruda, 1944. – Vukovar, 1991.) jedan je od najvećih heroja Domovinskog rata. Početkom demokratskih promjena aktivno se uključio u politički život toga kraja i bio jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Vukovaru te se aktivno uključuje u organiziranje obrane pred nastupajućom velikosrpskom agresijom.

Po izbijanju krvave Bitke za Vukovar zbog svojih izuzetnih organizacijskih sposobnosti i hrabrosti preuzima zapovijedanje obranom Borova Naselja. Iako nije bio vojno školovan, kao zapovjednik 3. bojne legendarne 204. vukovarske brigade pokazao se izvrsnim organizatorom obrane Borova Naselja. Pod njegovim vodstvom na Trpinjskoj cesti, koja je zbog toga i prozvana “Groblje tenkova”, zaustavljena je oklopna sila JNA i uništeno na desetke srpskih tenkova i oklopnih transportera. Bio je hrabar i odlučan, zapovjednik.

Poginuo je 16. listopada 1991. godine blizu Trpinjske ceste, u Kupskoj ulici nedaleko od željezničke pruge, pokošen rafalom iz strojnice dok je vodio svoje suborce u akciju.

Blago Zadro pokopan je na vukovarskom Novom groblju 16. listopada 1998. nakon što su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani u ljeto ’98. zajedno s 937 žrtava iz masovne grobnice na vukovarskome Novom groblju.

Njegovo ime nosi Zapovjedno stožerna škola ‘Blago Zadro’ te Osnovna škola ‘Blago Zadro’ u Borovom naselju.

Izvor: narod/h

http://narod.hr/hrvatska/komemorativni- ... ske-ceste/
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

BLAGO NAMA ŠTO SMO GA IMALI: 'Ja sam Blago Zadro, zahvaljujem što su mi dali da budem na prvoj liniji i branim Hrvatsku!'
1_309182.jpg
1_309182.jpg (103.48 KiB) Viewed 3889 times
Autor: Snježana Vučković
Datum: četvrtak, 16. listopada 2014. u 20:18

"Nemojte psovati, mi smo kršćani, katolici. Nismo navikli na takve riječi. Nego ovako, gledaj ... Ja sam Blago Zadro, Bosanska 11, ključ je u prozoru, u svako doba otključaj i uđi, ali dobro razmisli kako ćeš izaći", kazao je Zadro četniku u slušalicu.

"Sine, pancirku ne nose moji vojnici pa neću ni ja", rekao je 16. listopada 1991. Blago Zadro, prvi hrvatski general – bojnik, zapovjednik obrane Borovog naselja i 3. bojne 204 brigade HV za Borovo Naselje i Trpinjsku cestu. Istog dana pokošen je rafalom kod Vinogradske ulice u Vukovaru...

Blago Zadro bio je rođeni vođa. Kao takav se pokazao i prije rata kada je u ime svojih radnih kolega iz tvornice "Borovo" poveo veliki prosvjed prilikom čega je hrabro istupio i sasuo istinu u lice tadašnjem državnom vrhu. Zadro, veliki čovjekoljubac i borac za pravdu, i te 90-te godine riskirao je zatvor zbog javnog prokazivanja kriminalaca. Mnogi pamte ono što je tada kazao:

"Meni nije važno tko gore sjedi, nego mi je važno tko kako radi. Mi u Borovu imamo znanja, ali i puno lopova. Ovo ću sada reći, pa makar me sutra odveli u zatvor: Da nisu opljačkali Borovo, mi bi danas imali plaću do 1.500 maraka! Moramo biti složni i ne smijemo se dijeliti po naciji... Mi smo svi radnici Borova", grmio je Zadro pred tisućama prosvjednika.

Svatko tko je tada slušao i gledao Zadru, a predosjećao rat, mogao je znati da pred njim stoji veliki vojskovođa. Tako je i bilo..

Zadro je jedan od rijetkih koji je bio zahvalan što ima priliku riskirati život i ratovati za Hrvatsku. Upravo to je rekao pred televizijskim kamerama 27.09.1991. godine:

"Ja sam Blago Zadro, radnik PU Vinkovci. Zahvaljujem se gospodinu načelniku što me poslao da budem na prvoj liniji u Borovu i da branim Hrvatsku na ovom području", rekao je heroj, nepunih 20-tak dana prije smrti.

Mnogo toga odvažnog učinio je i kazao Zadro. Njegov suborac Dragan Luketić svjedočio je o Blaginoj hrabrosti:

"Bilo je to 1991. Bio sam kod Zadre u njegovoj kući kada mu je zazvonio telefon. Njegova supruga Kata je vrisnula, pa mi je Blago objasnio da, kada je on na terenu, četnici iz Borova zovu Katu, psuju i prijete klanjem. A onda je on uzeo slušalicu i rekao: Nemojte psovati, mi smo kršćani, katolici. Nismo navikli na takve riječi. Nego ovako, gledaj ... Ja sam Blago Zadro, Bosanska 11, ključ je u prozoru, u svako doba otključaj i uđi, ali dobro razmisli kako ćeš izaći".

Točno prije 23 godine, agresori su prodrli tenkovima i fizički odvojili Borovo Naselje od Vukovara, a istodobno preko Vuke ušli u Lužac. Srpske su postrojbe prodrle u Vinogradsku ulicu i obrani došle s leđa. Blago je krenuo prema Vinogradskoj sa šestoricom suboraca. Hitno je pozvao i Turbo vod kojim je zapovijedao njegov sin Robert. Do Zadre, nažalost, nije došla informacija da su Srbi ušli u Vinogradsku s pješadijom i tenkovima, pa je krenuo Kupskom ulicom s Kalašnjikovim u rukama. Ni slutio nije da su četnici postavili mitraljez na prugu i na nišanu držali cijelu Kupsku ulicu. Svi koji su prolazili Kupskom bili su zapravo na brisanom prostoru. Blago Zadro, hrvatski heroj, ubijen je rafalom iz mitraljeza, a 1992. na Kupresu pogiba i jedan od njegovih trojice sinova, Robert. Zadrina supruga Katica i danas je u crnom, u tuzi za svojim najmilijima.

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/1 ... atsku.html
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

blago zadro.jpg
blago zadro.jpg (91.79 KiB) Viewed 3661 times
Frede Matiću zašto se nisi sjetio čovjeka koji je poginuo dok si ti još bio u podrumu? Prisjetimo se legendarnog heroja Blage Zadre!

Petak, 16 Listopad 2015 21:06
Ivana

Na današnji dan prije 24 godine poginuo je jedan od najvećih heroja Domovinskog rata, legendarni heroj Vukovara, zapovjednik obrane Borova Naselja, general - bojnik Blago Zadro. Zanimljivo da se legendarnog heroja nisu prisjetili ni branitelji u Milanovićevoj Vladi, Predrag Fred Matić, kao ni Ante Kotromanović. Blago Zadro poginuo je nekoliko dana prije nego li je iz podruma na bojište došao, neki će reći ne i dragovoljno, spomenuti mobilizirani dragovoljac Domovinskog rata, Predrag Fred Matić.

Hrvatska je devedesetih prošla jednu brutalnu agresiju, Hrvatska se suočila s fašističkom nemani, i pobijedila, usprkos tome danas, 24 godine nakon smrti legendarnog Blage Zadre, ostaje neki grč u želucu, knedla u grlu, razočarenje. Hrvati su opravdano ogorčeni odnosom prema hrvatskim braniteljima, kako medijskih šakala tako i aktualnog režima.

Iako je Hrvatska prošla jednu brutalnu agresiju, suočila se sa najvećim zlom nakon Drugog svjetskog rata, heroje našeg Domovinskog rata možemo pobrojati na prste jedne ruke. Naravno ako prihvatimo službenu, političku, verziju rata. Naime političari su se, uglavnom zbog nekih svojih kompleksa, svojih propusta, pobrinuli da " službenih " heroja Domovinskog rata bude što manje.

Vrlo je vjerojatno na takvo stajalište utjecala činjenica kako se u Drugom svjetskom ratu na strani takozvane narodnooslobodilačke vojske nalazila prava plejada i inflacija narodnih heroja, svako mjesto, maltene svako selo diljem tadašnje Jugoslavije, imalo je nekog heroja revolucije, nekog bastiona vjernog " pravoj stvari ", Titu i partiji, stoga ne čudi da se u toj invaziji heroja termin i značenje kao i čast herojstva izlizao, na taj način zasluge su prigrabili, uglavnom, oni najglasniji, oni grlati, oni koji su svoje domoljublje dobrano unovčili, brojnim privilegijama, što zasluženim, što onim nezasluženim.

Međutim tome usprkos Domovinski rat čist je kao suza, obrambeni, nametnut i pobjednički, kao takav iznjedrio je takve heroje, junake o kojima će povijest moći uglavnom hvalospjevom se osvrnuti na njihova dostignuća za vrijeme rata, jedan od najvećih heroja domovinskog rata svakako je legendarni zapovjednik Trpinjske ceste BLAGO ZADRO.

Banda koja vodi rasističku antihercegovačku politiku ne spominje da je Blago Zadro zapravo Hercegovac

Blago Zadro rođen je daleko od Vukovara, u malom mjestu nedaleko Gruda u kršnoj, ponositoj Hercegovini. Ne treba ni obrazlagati činjenicu koliku je stigmu Hercegovina nosila poglavito za vrijeme trećesiječanjskog režima, hrvatska glasna manjina oduvijek je znala nepogrešivo pronaći krivca za vlastite frustracije i neuspjehe, nekad su to bili nacionalisti, zatim su na red došli Hercegovci, danas imamo fašiste kao smetnju sveopćem blagostanju naših naroda i narodnosti, zahvaljujući nekoliko nerazboritih poteza nekolicine ljudi u bivšoj vladajućoj garnituri tadašnjeg HDZ-a a koji su slučajno svoje korijene vukli iz Hercegovine, pogrdne i rasističke uvrede prema svakom tko dolazi iz tih krajeva, bilo je nešto ritualno, sasvim normalno nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika. Tako su su se organizirale Latinice, sastanci "Nedjeljom u dva", noćne emisije, poslijepodne za ručkom, u svim terminima režimska televizija, s isto takvim novinarima, početkom ovog stoljeća organizirala je lov na vještice, srećom to mračno razdoblje je iza nas, tek poneki zalutali profesionalni demokrata još uvijek tu i tamo ustraje u svom " križarskom pohodu " , no i takve slomiti će mnogobrojne i astronomske tužbe gomilane posljednjih godina.

I sam Blago Zadro svojim životom koji je dao za Vukovar, za ovu zemlju, dokazuje kako nije mjesto rođenja ono što nas određuje, već postupci, dijela po kojima će nas ljudi pamtiti nakon života, a Vukovarci će sasvim sigurno pamtiti svog generala, svog heroja Trpinjske ceste, dok je Vukovara i dok je Vukovaraca.

HDZ-ovac - Jedan od rijetkih zapovjednika koji je svoje vojnike osobno predvodio u bitci

Nakon prvih demokratskih izbora kao član HDZ-a uključuje se u politiku, zbog njegove iznimne sposobnosti kao organizatora i zbog odlučnosti kojom je zračio dvostruko mlađi branitelji vrlo rado ga prihvaćaju za svog zapovjednika, omiljen kod svih branitelja Vukovara Blago Zadro postaje zapovjednik obrane Borovog Naselja. Jedan od rijetkih zapovjednika koji je svoje vojnike osobno predvodio u bitci, uvijek prvi i uvijek spreman najviše dati od sebe za obranu svog grada, bio je primjer svima na bojištu ali i civilima zatočenim u okruženju takozvane Jugoslavenske Narodne Armije. Bez obzira na prijetnju koja se nadvila nad Vukovar i Hrvatsku jedan od najvećih heroja Domovinskog rata nikada nije bio isključiv u svojim stajalištima, nije bio osvetoljubiv, te je kad god se ukazala prilika pozivao građane druge nacionalnosti, čak i one Srbe koji su se pobunili protiv vlastite države, na mir i na razum, međutim te njegove riječi kod zločinaca nisu naišle na odjek. Četnici i velikosrpska soldateska odavno su izgubili svaki smisao za zdrav razum.

Način na koji je poginuo dokazuje kakav je to čovjek bio

Nije težio samoisticanju, već je u prvi plan gurao svoje vojnike koje je predvodio do smrti na prvoj crti bojišnice . Sam način na koji je poginuo dokazuje kakav je to čovjek bio, doći neprijatelju na domet puške nisi se usudili svi, za takvo što potrebna je velika hrabrost, hrabrost kakvu su tijekom tromjesečne BITKE ZA VUKOVAR dokazali heroji obrane hrvatskog Staljingrada, herojska bitka za Vukovar zapravo je majka svih hrvatskih bitaka, baš kao što je legendarni Vukovarac porijeklom sa hercegovačkog krša heroj svih heroja domovinskog rata.

Na današnji dan, 16. listopada 1991. pokošen neprijateljskim rafalom poginuo je Blago Zadro.

Očevim stopama krenuli su i sinovi aktivno se uključivši u borbu protiv velikosrpskog fašizma, najstariji Robert kasnije je poginuo u borbama kod Kupresa, upavši sa suborcima u tenkovsku zamku. Kasnije je kod Kupresa podignut spomenik "petorici Vukovaraca".

Posthumno prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, odlikovao je legendarnog junaka Trpinjske ceste činom general-bojnika, ako itko zaslužuje taj čin sasvim sigurno je to Blago Zadro, njegov doprinos hrvatskoj slobodi je neprocjenjiv, stoga danas njegovo ime nosi Zapovjedno stožerna škola 'Blago Zadro' te Osnovna škola 'Blago Zadro' u Borovom Naselju.

Mate Šarlija- Daidža, Siniša Glavašević, Rudolf Perešin, Juraj Njavro, Andrija Marijaš Pauk, Marko Babić…mnogi drugi znani i neznani junaci sa početka devedesetih kada se rađala Hrvatska država ostavili su neizbrisiv trag u stvaranju slobodne, demokratske države Hrvatske, san koji je trajao stoljećima, san ostvaren uz ogromne žrtve na kraju prošlog stoljeća.

http://www.tinolovka-news.com/index.php ... Itemid=549
Post Reply